Чланство у ЕУ важан спољно-политички циљ Републике Српске

03.03.2019 Актуелно

Поводом сутрашње посјете предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика Бриселу, гдје ће високим званичницима ЕУ предати одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије, Кошарац је рекао да је видљиво да су иституције Српске предњачиле у одговарању на одређена питања из Упитника.

– Видљиво је да су иституције Републике Српске у претходном мандату изразиле висок степен разумијевања с циљем афирмације уставне надлежности Републике Српске и да без Српске нема никаквих рјешења – рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да су веома јасне поруке Брисела да БиХ треба да достави одговоре на Упитник и да ЕУ то не условљава неким другим ставовима и питањима о којима очигледно не постоји заједничко мишљење и рјешење у БиХ.

– Ту, прије свега, мислим на активацију Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ и НАТО интеграције – рекао је Кошарац.

Он је додао да постоји одлучност да се, у складу са свим преузетим обавезама и уставним рјешењима, ради на приближавању БиХ Европској унији, што је један од императива и политичких циљева Републике Српске.

Кошарац је изразио увјерење да ће на том путу имати партнере на нивоу БиХ, како би заједнички радили на томе, водећи рачуна о заштити уставних компетенција Српске.

– Потребно је престати вршити различите врсте погрешних превода европских интеграција. Ми смо били свједоци да је бошњачка компонента у пракси, често потпомогнута ОХР-ом, радила на томе да европске интеграције представе као потребу за централизацијом институција БиХ – упозорио је Кошарац и додао да је Српска против централизације институција БиХ.

Кошарац је нагласио да постоји дејтонски оквир који омогућава да се заједнички ради на важним питањима, а да се при томе чува интерес Српске, али и Федерације БиХ и да заједнички ниво буде тај фактор који ће у складу са Уставом БиХ бити једна врста кохезије свих интересе оба ентитета у БиХ и сва три конститутивна народа.

Архива