Додик: Српска живи живот стабилне и јаке Републике

28.02.2019 Актуелно

Додик је нагласио да је Република Српска 28. фебруара 1992. године показала да припада кругу земаља са снагом да доноси властити демократски устав, који је прописао највише стандарде колективних и појединачних права и успоставио политички систем.

– Република Српска већ 27 година живи на бази тог Устава, а намјерава да га модернизује у наредним годинама – рекао је Додик новинарима након свечаног пријема.

Истичући да је дан доношења Устава Републике Српске важан национални и државни дан, Додик је упутио честитке грађанима Српске поводом 28. фебруара, али и Дана Републике Српске – 9. јануара, који је вечерас свечано обиљежен у Београду.

Данас се навршило 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске, али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Архива