Додик и Човић позвали бошњачке представнике да се формира власт

10.02.2019 Актуелно

 

„Увијек смо доведени до тога да бошњачка страна трага за нечим, а онда зароби читаву структуру и не може ништа да се ради. Иначе, сада их позивамо да заједно то завршимо“, рекао је Додик на конференцији за новинаре послије састанка са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Мостару.

Он је навео да ће се наредних дана виђети да ли се ради о организованој опструкцији када је ријеч о формирању власти, односно да ли је то неки план који се можда може назрети.

„Очигледно да у БиХ ништа не може ићи брзо. Ово је наш апел – средите своју ситуацију и дођите да се у складу са Уставом договоримо шта ко треба да ради“, рекао је Додик.

Он је додао да је упознао Човића о недавним разговорима са званичницима ЕУ у Бриселу, као и да је тема састанка било формирање власти.

„Недопустиво се касни са формирањем власти у БиХ имајући у виду да је српска и хрватска репрезентација већ јасна. ХДЗ и СНСД чине вођство те двије репрезентације, чекамо да се у бошњачким редовима консолидује та политичка воља“, објаснио је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ разговарано и о реформи изборног законодавства, те да СНСД подржава принцип да другом народу нико не може да бира представника.

„Основни елемент нестабилности у БиХ јесте заузимање позиција које припадају другима. У оквиру тога треба гледати рјешење `Сејдић-Финци`“, рекао је Додик и подсјетио да је БиХ земља два ентитета и три конститутивна народа.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи и економских тема.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао да је тема састанка било успостављање власти на ниову Бих, те да су сагласни да најкраће за двије седмице тај посао треба да буде завршен.

Човић је рекао да је већ разговарао с предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем, те најавио да ће се у сриједу, 13. фебруара састати са СДА и да очекује договор.

Он је оцијенио да је данашњи састанак био веома коректан и да су потврдили партнерство са СНСД-ом.

У делегацији СНСД-а, осим Додика, били су потредсједник странке Жељка Цвијановић, генерални секретар СНСД-а Лука Петровић, те чланови Предсједништва СНСД-а Славко Митровић, Сташа Kошарац и Зоран Тегелтија.

Архива