У Бриселу разговарати о кандидатском статусу БиХ

28.01.2019 Актуелно

Цвијановићева је рекла да нема илузије о томе да БиХ може брзо доћи до чланства у ЕУ, нити да се на том плану може ићи неким претјерано крупним корацима.

– ЕУ је дефинитивно бременита и својим проблемима. Тамо је много отворених питања и редефинисања одређених односа. Забрињава и да је одређен број чланица ЕУ врло скпетичан према новом проширењу ЕУ, што се односи и на земље западног Балкана – рекла је Цвијановићева у Бањалуци.

Предсједница Српске сматра да ће се морати много радити на политичком плану у оквиру ЕУ да се промијени тај став.

Она је изразила бојазан да би овдашњи људи, ако ЕУ буде претјерано одуговлачила те процесе, могли изгубити свијест и важност кретања према Европи, што ће онда бити додатни проблем.

– Нисам претјерани оптимиста, али мислим да постоји начин да се крећемо напријед – поручила је Цвијановићева и изразила наду да ће у Бриселу бити договорени приоритети на европском путу.

Истакла је да предстоји добијање кандидатског статуса, а након тога ће се сигурно дуго чекати датум за преговоре.

– Када се постигне кандидатски статус, то је онда довољна јака копча између ЕУ и државе која га добија и након тога слиједе све оне процедуре, односно најтежи посао – објаснила је Цвијановићева.

Она се нада да ће у Бриселу бити пренесена реална слика о ситуацији у БиХ.

– Бојим се да су уши разних странаца, укључујући оне из ЕУ, често намјештене да чују само оно што им се свиђа. Мислим да овдје сви морају бити отворени. Ми са своје стране требамо да урадимо оно што је неопходно и ево завршићемо Упитник Европске комисије – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је друга важна ствар успостављање власти у БиХ да би се могли кредибилно кретати напријед на европском путу.

Цвијановићева је навела да БиХ у вези са европским путем не може добити позитивно мишљење ако се нису стекле поменуте претпоставке.

– Потребно је конституисање власти да би људи могли да преузимају одређене обавезе или да просто приведу крају послове које смо почели прије много година – закључила је Цвијановићева.

Недостатак  искреног  унутрашњег  дијалогатрајни  дефицит  БиХ

Цвијановићева је оцијенила да је недостатак искреног унутрашњег дијалога трајни дефицит БиХ и да неће бити помака све док је то тако. Навела је да нема стварног помака, напретка ни дијалога све док једна страна увијек тражи уточиште у некој страној амбасади.

Она је додала да се није догодило да важни политички актери сједну заједно и дискутују о стварима важним за све конститутивне народе и, уопште, грађане и Српске и ФБиХ.

– А када немате дијалога, немате ни рјешења – рекла је она.

Указала је да је много година присутна пракса да странци у БиХ упорно настоје да буду медијатори, да посредују и преносе поруке међу политичким актерима, што сматра неприхватљивим.

– И сама сам рекла да ми не треба гласник и да ћу оно што имам да кажем директно рећи – нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је у БиХ у посљедњих 20 и више година одњегован ненормалан амбијент.

– Морамо више разговарати и разумјети да сви имају своје легитимне циљеве, али је ствар договора на који начин се до њих може доћи. Условљавање може само да произведе ново условаваљње – сматра Цвијановићева.

Говорећи о разговорима о формирању власти на нивоу БиХ, Цнагласила је да одговор о том питању не лежи у институцијама Српске и политичким партијама у Српској.

Подсјетила је да је у Српској формирана власт, усвојени стратешки документи, да је направљен корак према потенцијалним партнерима из ФБиХ и разговарано са њима, као и да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик водио активности о именовању предсједавајућег Савјета министара, а да је то онда неко зауставио.

– Онда су неки рекли – нећемо док не прихвати тај и тај, то и то, неки други неће из неких других разлога, а иза свега стоје неки други ментори који су им рекли „немојте то урадити“ – објаснила је Цвијановићева.

Она је поручила да су институције и странке у Српској спремне да буде конституисана власт на нивоу БиХ, јер постоји могућност да се то деси, али је и напоменула да је сада блокада на другој страни и да су тамо адреса на одговор на то питање.

Према њеним ријечима, фрустрирајуће је када постоји математичка комбинација за успостављање институција на нивоу БиХ, првенствено Савјета министара, али да увијек постоје кочничари, људе који нешто условљавају.

– Не мислим да је формула у БиХ да било ко кога условљава. Треба да се навикнемо да нормално живимо једни поред других и једни са другима и да постоји дубоко поштовање за интересе сваког од народа који овдје живе, као и за грађане који не припадају конститутивним народима – рекла је Цвијановићева, те додала да не види да ће ова блокада било чему помоћи.

Архива