Cлучај „Драгичевић“ највећим дијелом индукован из ФБиХ

04.01.2019 Актуелно

„БН телевизија је ван Бањалуке и баца љагу по Бањалуци и заједно са Н1 све директно преноси. По овоме испада да је Сарајево оаза мира у којем „Хари Мата Хари“ држи концерт, а дан прије тога на Бјелашници и „Бијело дугме“ и да се тамо дешава све лијепо и нема ничега проблематичног, а да је проблем само у Бањалуци. Зато су изабрани медији који долазе из Бијељине и Сарајева“, рекао је Додик.

Он је синоћ за АТВ навео и да је срамно што је БХ телевизија покушала да свој политички однос према Српској и њеним властима провуче кроз тај случај, приказујући и продукујући сцене које готово да се нису десиле.

Додик је истакао да су као организатори посљедњег скупа у Бањалуци наведена имена троје готово непознатих младих људи који су у неком ентузијазму или наивности прихватили ту улогу.

„Сада ће они, нажалост, да сносе озбиљне посљедице јер вјерујемо да ће правосуђе реаговати. Ово је први пут да је покрет „Правда за Давида“ пријавио протест и одмах се показало да не могу да испоштују ни оно што су сами тражили“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нико нема право да због свог протеста или става узнемирава друге.

„Слобода једних је ограничена слободама других и зато постоје закони. Без обзира шта се деси са човјеком не може нико да пређе границу којим би угрожавао друге. Виђело се од почетка да се жели сукоб са законом и државом. Знао је и господин /Давор/ Драгичевић, који већ има кривичну пријаву, да би уколико понови дјјело које се карактерише као кривично могао да заврши у притвору. Међутим, он је, ипак, пристао да буде на челу колоне и да тиме прекрши закон. Морају сви да се суоче са чињеницом да ће државни органи реаговати“, каже Додик.

Он је додао да емпатија у вези са случајем „Драгичевић“ постоји код свих и да свако ко је човјек мора да има саосјећање у борби за истину и правду.

„Али, овдје је то давно прошло изван тога“, нагласио је Додик.

Он је рекао да му је највише жао због узнемирености Бањалучана и што нису успјели да реализују оно што су креирали и на чему је радио градоначелник Игор Радојичић са својим тимом заједно са званичницима са републичког нивоа.

„Чинили смо све да Бањалука добије имиџ регионалног центра забаве у вријеме новогодишњих празника. Због тога се ишло са три повезана концерта свако вече како би привукли већи број људи са стране и како би они боравили у кафићима, ресторанима, хотелима. Многи би имали боље пазаре. У свијет је отишла ружна слика Бањалуке због једног броја неодговорних људи, који су морали су да зауставе своје активности за вријеме празника. Свугдје у свијету гдје се протестовало није било протеста за Нову годину“, истакао је Додик.

Kоментаришући информације да је у склопу протеста спреман државни удар, Додик је рекао да може да понови оно што су други говорили.

„Не могу ништа да тврдим. У изјавама које су давали учесници састанка могло се видјети да се једна неформална група састала у кући /Драшка/ Станивуковића и да је била прича како то урадити преузети телевизију /РТРС/ по класичном систему у јужноафричким републикама. Мени је то смијешно јер су само прије два мјесеца били избори на којима су имали прилику да све добију или све изгубе. Очигледно је да је ПДП био иницијатор јер је немогуће бјежати од те одговорности када имате ситуацију да је предсједник Градског одбора Бањалука у својој кући организовао људе да би упадали у државне институције. Молим их да ми они објасне како би то звали када би неко други то урадио“, каже Додик.

Говорећи о тврдњама адвоката Анте Нобила, који је донедавно био члан адвокатског тима Давора Драгичевића, да се у случај умијешала политика с циљем рушења власти у Српској, Додик је рекао да Нобило има довољно професионалне и правничке одговорности да изађе у јавност са тим тврдњама.

„Ту треба додати и /Душка/ Томића који није баш познат по томе да је љубимац власти, али је рекао да ниједан од три разлога која наводи група „Правда за Давида“ као мотив убиства није тачан. То је рекао и Нобило који је изјавио да се све претворило у политичку хајку, да је политика преузела тај случај и да све оно што се тврди из групе `Правда за Давида` није тачно. То су људи које је ангажовала група `Правда за Давида`“, истакао је Додик.

Он је рекао да нема намјеру да улази у конфронтацију са људима из групе „Правда за Давида“ и да би волио да је могуће овог тренутка све разоткрити или наћи ауторитет, иако је проблем ко је тај ауторитет који треба да каже коначну истину без обзира каква она била.

„Немам проблем да истина буде саопштена и да буду похапшени починиоци. Никог ни ја ни СНСД не штитимо. Сви који су одговорни морају да одговарају. Kада се постави питање одговорности полицајаца, па чак и за прву конференцију за новинаре, ако постоји прекршај то морају да процесуирају дисциплински органи МУП-а. Ако постоји кривична одговорност за то што је полиција урадила или нешто није урадила или склонила, онда мора да реагује тужилаштво. Опет долазимо до тачке која се зове тужилаштво. Ниједан полицајац није имун од прогона тужилаштва за евентуално чињење кривичне радње“, нагласио је Додик.

Он је поновио да се утврђивањем истине и правде морају бавити суд и тужилаштво.

„Тужилаштво је већ одавно заказало и треба да за то сноси одоговорност. Овај предмет је заробљен у тужилаштву сујетама људи који у тужилаштву не знају куда ће. Они који су ме упознали са овим проблемом говоре о томе да је под притиском јавности покренута истрага о убиству и да у тој истрази нису нашли ни минималан доказ о томе да је било убиство. Ту тврдњу смо могли да чујемо и на састанку тужилаца непосредно прије Нове године када су нашли другу квалификацију да је тужилаштво исцрпило своје могућности. То треба читати тако да ништа није ријешено и то је та заробљеност“, објаснио је Додик.

Према његовим ријечима, сада је пред њима питање како се вратити назад, а да не изазову додатни револт.

„Сами су криви јер су то тако креирали. Волио бих да се коначно разријеши тај случај. Очигледно је да је сплет околности такав да је унио много мистике, али то неће рјешавати ни Милорад Додик ни било ко други него суд и тужилаштво и нико више“, рекао је Додик.

Он је додао да је правосуђе потпуно недолично нашој традицији и друштву и да је оно креација која је направљена у међународној заједници.

„Они су прије десетак година укинули Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ Републике Српске и натјерали власт да то прихвати на нивоу БиХ и све то се показало погрешним, од Суда и Тужилаштва БиХ до рада тужиоца и значајног броја судија“, каже Додик.

Он је додао да је то изопштена структура без одговорности која сама себе бира и именује јер ВСТС БиХ чине судије, тужиоци и адвокати.

„Нигдје на свијету нема да судије бирају судије, да тужиоци бирају тужиоце, а адвокати судије у тужиоце. То је група људи која је изабрана по не знам којем критеријуму и која је одговорнија него било који парламент у БиХ. Гдје год су нешто требали урадити ништа нису урадили. Ни најближе окружење Насера Орића не можете убиједити да он није злочинац, али само за суд он није злочинац“, истакао је Додик.

Архива