Одликовања поводом 9. јануара – Брнабићевој Орден на ленти

09.01.2019 Актуелно

„Задовољство ми је што у стабилним условима политичким, али и економским, обиљежавамо овај важан дан. На овај начин желимо да искажемо поштовање према својим грађанима. Стабилне институције, гарант су јаке Српске. Знам и вјерујем у чврстину овог народа. Знам да ћемо да савладамо препреке које су пред нама“, рекла је Цвијановићева.

Нагласила је да је захвална свима који су помогли да Српска буде јача, боља.

„Ово је прилика да се захвалимо њима на свему што су дали за Републику Српску“, истакла је Цвијановићева.

Захваљује се свима који су радили на јачању Републике.

На основу одлуке предсједника Српске одликовања је примило 16 појединаца, институција, организација и удружења, а Цвијановићева ће уручити и једно постхумно одликовање.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић одликовала премијерку Србије Ану Брнабић Орденом Републике Српске на ленти, који јој је додијељен за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Србије и Српске, те за немјерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске..

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић данас је, поводом прославе 9. јануара – одликовала и амбасадора Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову.

Постхумно одликован је и генерал-мајор Војске Републике Српске Славко Лисица, које је преузео његов син Ненад.

Генерал-мајор Лисица постхумно је одликован Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама Војске Републике Српске у оружаној борби са непријатељем и ослобођење Српске.

Иванцову је уручен Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних односа између Русије и Српске.

Прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога одликован је Орденом части са златним зрацима, за изванредне резултате у кошарци и њеној промоцији у Републици Српској, као и за заслуге у области хуманитарног рада.

За признат вишегодишњи јавни рад и заслуге на интензивирању сарадње у области здравства, економије, трговине и привреде Италије и Републике Српске Орденом части са сребреним зрацима одликован је почасни предсједник Привредне коморе Италије за БиХ Пијетро Бакарини.

Дјечијем хору „Врапчићи“ из Бањалуке додијељен је Орден Његоша другог реда за изванредне успјехе и награде остварене на дјечијим фестивалима у земљи и иностранству, као и за његовање дјечјег хорског пјевања, а поводом 25 година постојања.

Начелник Службе за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Миланко Максић одликован је орденом Крст милосрђа за признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у развоју здравствених услуга и лијечењу пацијената са подручја Српске.

Медаљом заслуга за народ одликовани су Удружење грађана „Мозаик пријатељства“ из Бањалуке, протојереј-ставрофор из Брчко дистрикта Славко Максимовић и академски сликар Младен Каран. Њима су одликовања додијељена за заслуге у области хуманитарног и духовног рада, очувању традиције и достигнућа у области ликовне културе и умјетности од значаја за општу афирмацију Републике Српске.

Златном медаљом за храброст за посебан допринос у спашавању људских живота и материјалних добара, те за испољену личну храброст предсједник Српске је одликовала припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске Сифета Окића из Добоја, Драгана Самарџића из Требиња и Његоша Ђекановића из Бањалуке.

За свеукупан допринос општем развоју и афирмацији Републике Српске Плакета „Свети Стефан“ додијељена је Саши Влаисављевићу, генералном директору београдског Аеродрома „Никола Тесла“, студенту пете године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Соњи Трбојевић и студенту четврте године Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Душку Костићу.

Републичкој организацији породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила додијељен је Орден части са златним зрацима. Ову организацију је 15. септембра 2018. године одликовао тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Након додјеле одликовања премијерка Србије Ана Брнабић захвалила се на Ордену који јој је додијељен за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Србије и Српске, те за немјерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске.

Захвална сам за високи орден, која је за мене потвда одговорне политике и биће за мене стални подсјетник који имам према Српској и њеним грађанима“, рекла је Брнабићева.

Истакла је да је однос Српске и Српске превазилази уобичајне оквире билатералне сарадње.

„Наш однос базиран је на међусобној бризи и подршци Србије за опстанак и напредак Српске,“ истакла је премијерна Србије.

Брнабићева је нагласила да прошлост нећемо заборавити, али да идемо ка будућности.

„Наша сарадња је стварна, градимо заједнички инфраструктуру, болнице, школе, вртиће…. Захваљујемо се у своје име, али и свих својих колега на овом признању“, навела је Брнабићева.

Овом свечаном чину присуствововали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић и министри у владама Српске и Србије.

Архива