Делегације СНСД и СДА о формирању власти – договорена имплементација изборних резултата

22.01.2019 Актуелно

Из кабинета замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојше Радмановића и Дениса Звиздића, који су учестовали у разговору делегација двије странке, саопштено је да у том правцу треба наставити разговоре с циљем успостављања ефикасних извршних органа БиХ.

„Истакнуто је да има питања о којима у двије странке постоји сагласност, а да ће о онима о којима заједнички ставови не постоје разговори бити настављени почетком фебруара“, наводи се у саопштењу.

 

Кошарац: Конституисати органе власти, нови разговори у фебруару 

Делегације СНСД-а и СДА закључиле су данас у Сарајеву да је неопходно конституисати извршне органе власти на нивоу БиХ и договориле нови састанак за почетак фебруара, када би требало да буде разговарано о конкретним рјешењима.

„Сматрамо да није добро што се не поштују законски рокови и што постоји извјесна блокада у Предсједништву БиХ“, изјавио је Сташа Kошарац након састанка на којем је учествовао као члан делегације СНСД-а.

Према његовим ријечима, закључено је да је за грађане БиХ најбоље да власт конституишу изборни побједници у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

„Неупитно је да је у Републици Српској то СНСД“, истакао је Kошарац, констатујући да је у ФБиХ видљиво да постоји динамичан политички пут и дијалог о конституисању власти у том ентитету.

Најављујући сљедећи састанак ове двије странке за почетак фебруара, Kошарац је оцијенио да за дио бројних питања о којима ће СНСД и СДА разговарати трајно неће бити постигнута сагласност.

„Сасвим је извјесно да при имплементацији изборних резултата треба поштовати вољу бирача, а то је да СНСД чини структуру власти на заједничком нивоу и у извршном органу, али исто тако да се у ФБиХ искристалише, дефинише ко је тај ко ће заједно са СНСД-ом чинити структуру власти“, рекао је Kошарац и додао да несумњиво СДА има тај капацитет.

Према његовим ријечима, важно је да постоји сагласност обје делегације да се поштује слово Дејтонског споразума.

„Исказали смо потребу јачања ангажмана европског пута БиХ уважавајући уставне надлежности“, рекао је Kошарац, напомињући да постоји сагласност и о јачању регионалне сарадње.

Он је оцијенио да постоји довољно елемената како би кандидат СНСД-а за предсједавајућег новог сазива Савјета министара Зоран Тегелтија могао да направи квалитетан експозе и понуди га Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ након што буде деблокиран овај процес у Предсједништву БиХ.

Kошарац, који је предсједавајући Kлуба посланика СНСД-а у Представничком дому, рекао је да, уколико се настави са блокадом и условљавањем формирања Савјета министара, биће покренуто питање састава Kолегијума Представничког дома у којем је и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић.

Он је поновио да, до избора предсједавајућег Савјета министара, парламент БиХ нема шта да ради јер је неуставно да неки министри који су у Савјету министара у техничком мандату утврђују законе у тој институцији, а потом их разматрају и усвајају у Представничком дому.

Делегацију СНСД-а чинили су Небојша Радмановић, Никола Шпирић и Сташа Kошарац, док су у делегацији СДА били Денис Звиздић, Адил Османовић и Шемсудин Дедић.

Архива