Додик: Само држава Србима гарантује слободу

09.01.2019 Актуелно
 
Додик је подсјетио на ранија страдања Срба у логорима, нагласивши важност постојања Српске. 
 
„Само држава која на овим просторима окупља Србе може том народу да гарантује слободу“, рекао је Додик, обраћајући се окупљенима на свечаном пријему у Административном центру Владе Републике Српске поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике. 
 
Он је подсјетио да је као посланик Народне скупштине учествовао у стварању Српске 9. јануара 1992. године, на шта је поносан. 
 
„То је била одлука људи који су знали да иду у неизвјесност, али нису хтјели да изгубе себе и своју слободу. Руководство Срба тог времена прошло је тешко вријеме рата и искушења, жртвујући и свој лични и породични комодитет, завршавајући у бјелосвјетским тамницама, али није се одрекло идеје слободе за овај народ. То је данас наша још већа обавеза“, поручио је Додик. 
 
Он је поручио да ће српски народ бранити своју слободу. 
 
„Хоћемо да дијелимо слободу са другим народима овђе, али морамо да кажемо да је 1995. године створен Дејтонски споразум и да су Срби иза њега стајали чврсто. Међутим, они који су га кршили и срушили, одузимајући права Српској и смањујући развојне перспективе овдашњим Србима, направили су темеље да коначно униште БиХ“, оцијенио је Додик. 
 
Он је рекао да БиХ није жеља овдашњих Срба, већ морање, те да су они који су преносили надлежности са Српске на БиХ створили немогућу и неперспективну земљу. 
 
„Све је учињено да Српска буде празна љуштура, да нема овлашћења. Поносан сам на генерацију политичара, којој припадам, што смо зауставили ерозију наших права. Одлучно смо стали иза онога што је преостало, а то није мало. Знамо шта хоћемо и наш сљедећи корак је враћање надлежности Српској“, поручио је Додик. 
 
Он је рекао да ће као члан Предсједништва БиХ инсистирати на одредби Устава БиХ која говори да БиХ има само оне надлежности које су изричито дате поменутим правним актом, а не оним што је давао високи представник у БиХ. 
 
Додик је рекао да данашњом прославом Дана Републике нико није повријеђен, те да су тиме само ојачани снага и карактер Српске, као и љубав према Републици. 
 
„Онима који не воле Српску, не треба замјерати. Њима је теже не вољети него нама вољети. Волим Српску, волим српски народ, не мрзим никога… Добро су дошли сви наши пријатељи, били Хрвати, Бошњаци или други. Овђе живе људи који знају шта хоће, неће никога да повриједе, само немојте ви њих. Ми смо овђе рођени, ово су наши животи. Српска је завјет многих, поносан сам на грађане и ђецу који су дошли на дефиле, као и на своје унуке који од јутрос славе Дан Републике. Живјела Српска“, рекао је Додик. 
 
Он је поновио да се Дан Републике обиљежава са посебном емоцијом и у слободи и миру, те са поруком љубави и мира. 

Архива