Додик и Цвијановићева са владиком Јефремом

06.01.2019 Актуелно

Богослужењу су присуствовали предсједница Републике Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Вечерњу службу служио владика Јефрем, након чега је у порти Храма Свете Тројице обављено традиционално налагање бадњака.

Додик је изјавио вечерас да Српска православна црква има врло важну улогу у друштву и представља један од најважнијих елемената српског националног идентитета.

Додик је рекао да су СПЦ и држава заједно изградили многе вјерске објекте и да имају добар однос.

„Однос са народом се гради на начин да се осјете његове потребе у вјерском смислу. Договорили смо се да се сви усмјеримо на изградњу руско-српског православног центра у Бањалуци, како би што прије био завршен“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након божићног пријема, који је за њега и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић организовао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Додик је најавио да ће у наредних четири до пет година у оквиру православних храмова широм Српске, гдје за то постоје услови, бити изграђена обданишта, чиме би се дала нова димензија Цркви у погледу образовања најмлађих.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство чињеницом да је сарадња између институција Републике Српске и СПЦ одлична.

„Та подршка је јако важна у изградњи друштва, духовности и његовања вриједности на којима почива Република Српска“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да су са владиком Јефремом разговарали о стварима које су важне за развој и напредак друштва, односно Републике Српске.

„Празници су вријеме окупљања када сумирамо одређене резултате и када презентујемо неке наше планове“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је задовољна што је Република Српска јака и стабилна и иде сигурно и храбро у будућност.

Пријем, који је организован поводом Божића, одржан је у Владичанском двору.

Архива