Oбаљена примопредаја дужности између претходног и новоименованог сазива Владе Српске

21.12.2018 Актуелно

 

Церемонија примопредаје обављена је у Административном центру Владе Републике Српске, а присуствовали су јој премијери и министри два сазива Владе.

Претходни сазив Владе предводила је Жељка Цвијановић, а на тој позицији наслиједио ју је Радован Вишковић. Седам министара из претходног сазива наставља рад и у новој влади.

Цвијановићева је Вишковићу и министрима у новој влади пожељела успјех у раду и истакла да ће подржати напоре Владе да ради на развоју Српске и за добробит грађана.

Она је нагласила да нова Влада мора радити као тим заједно са Вишковићем и да је сигурна да ће моћи функционисати и осваривати добре резултате.

„Моје задовољство лежи у чињеници да смо оставили стабилан буџет, да смо реализовали бројне ствари, да смо у претходном периоду упјели да повећамо плате, пензије и социјална давања, да смо успјели да уводимо нова права, те да смо упркос тешким временима успјели да реализујемо важне пројекте широм Републике Српске“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је додала да је Влада само у 2018. години пласирала више од 125 милиона KМ како би изашла у сусрет локалним заједницама, односно грађанима.

„Сваки период носи неке изазове, али радује ме што сам виђела Вишковића, који жели да надограђује оно што смо радили до сада, да то користи као одређену основу, а да у наредне четири године Влада и Република Српска иду крупним корацима напријед, при чему ће имати подшку мене као предсједника Републике и нема дилеме да ћемо и даље бити уиграни тим“, додала је Цвијановићева.

Она је навела да је министрима који неће бити у новој Влади пожељела много успјеха и захвалила им што су са њом носили терет бројних политичких и финансијских изазова.

„Заиста смо радили тимски, не штедећи ни вријеме ни енергију“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да има велика очекивања од нове Владе и Вишковића јер зна да он послу приступа рационално и разумно и да је човјек који воли детаље, што је неопходно за овај посао.

„Сигурна сам да ће са социјалним партнерима и Народном скупштином, којој је Влада увијек одговорна, радити онако како је изложио у свом експозеу који показује куда треба да се креће Српска“, рекла је Цвијановићева, која је предсједник Републике Српске.

Она је нагласила ће јој бити задовољство да сарађује са Вишковићем као што су то радили и у претходном периоду.

„Знам да ћемо имати и пуну подршку српског члана Предсједништва БиХ и свих наших људи који ће се налазити на нивоу БиХ након што тамо дође до конституисања власти. То ће значити сасвим нову димензију, нешто што нисам имала док сам водилу Владу. Сигурна сам да ћемо сада као још већи и шири тим успјети заједно да идемо напријед“, рекла је Цвијановићева.

Вишковић је захвалио Цвијановићевој за подршку и рекао да му, као досадашњем шефу Kлуба посланика највеће владајуће партије у Народној скупштини Републике Српске, припада дио заслуга за све оно што је радила Влада на чијем је челу била Цвијановићева, али да је спреман да прихвати и одговорност за све оно што је критиковано у раду Владе.

„Ми смо радили као тим, радићемо као тим и у наредном периоду и немам проблем, ако у раду наиђем на било који проблем или дилему, да се чујем телефоном или да прошетам до Палате и да разговарамо и као предсједник Владе и предсједник Републике, али и као пријатељи и да тражим савјет од некога ко је у изузетно тешким условима водио Владу у протеклих шест и више година“, рекао је Вишковић.

Он је додао да очекује више него коректну сарадњу са предсједником Републике.

Вишковић је министрима који завршавају свој мандат у Влади пожелио добро здравље, породичну и сваку другу срећу.

„Нећу имати проблем да сутра назовем неког од тих министара и да тражим и чујем и њихово мишљење о мјерама и идејама као људи који су провели четири и више година у неком ресору прије него што ми донесемо неко рјешење или неку одлуку. Желим да имамо што шири консензус и што више мишљења и разговора прије него што било која одлука буде донесена“, нагласио је Вишковић.

Он је оцијенио да Владу очекује изазовно вријеме и додао да је свјестан да ће бити много препрека за реализацију мјера предвиђених Програмом економских реформи и у експозеу који је представио Народној скупштини.

„Те мјере су прилично оптимистичне и високог су нивоа јер се поставља питање зашто радити неки посао ако немате циљ да тежите нечему вишем. Ако имате високе циљеве и стремите ка њима онда и ако урадите 70 или 80 одсто тих послова ви сте направили добар резултат. Ако имате низак циљ и када га остварите нисам сигуран да ли је то добар резултат и да ли ће то бити бољитак за све грађане Српске“, навео је Вишковић.

Он је додао да је циљ Владе у четворогодишњем мандату да, прије свега, подигне стандард грађана Српске на још виши ниво и да креира мјере које ће омогућити повећање свих социјалних давања која је обезбиједила претходна Влада

Архива