Институције морају да функционишу због интереса грађана

26.12.2018 Актуелно
„Саосјећам и жалим због великог, највећег губитка, а то је губитак ђетета. Не могу да коментаришем рад полиције која ђелује по налогу тужилаштва и спроводи акције и мјере. Ни предсједник Републике, ни предсједник Владе, ни народни посланик не могу да се мијешају у те активности. Они знају из ког разлога су покренули ову акцију“, нагласила је Цвијановићева. 
 
Говорећи о институцијама Српске, Цвијановићева је синоћ за РТРС истакла да је у Републици Српској направљен шири консензус који је довољан да обезбиједи њихову стабилност, оцијенивши да то мора бити приоритет број један. 
 
„Ако нема институција, ако оне нису стабилне и немају стабилан политички амбијент, онда не могу да извршавају своје обавезе према грађанима. Зато толико инсистирам на томе“, рекла је Цвијановићева. 
 
Она сматра да је веома важно да Влада, као најважнији и највидљивији инструмент у оперативном смислу за спровођење политика, има широку подршку парламента да може да се посвети развоју, унапређењу амбијента, расту броја запослених, пензија и плата и јачању социјалне сфере. 
 
Kада је ријеч о сарадњи са институцијама на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да има очекивања и да је све олакшано чињеницом што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, јер то отвара више простора за бављење развојем на републичком нивоу. 
 
„Да би тај систем био заокружен и јачи треба нам и Савјет министара у којем ће сједити одговорни људи који су однијели побједу на изборима, који могу да преузму одговорност за процесе и да координишу активности са републичким институцијама што, нажалост, никада није било у посљедње четири године“, напоменула је Цвијановићева. 
 
Према њеним ријечима, бошњачкој политичкој сцени није у интересу да буде формиран Савјет министара, али и страном фактору којем одговара састав који треба да оде. 
 
„Сага о Савјету министара може дуго да траје и у овом случају Српска је жртва несређених односа у Федерацији БиХ /ФБиХ/. Битан је и наш заједнички наступ у Парламентарној скупштини БиХ. Предсједништво у којем имамо српског члана је врло важно зато што је на челу активности. Треба нам Савјет министара да би вршили координисане активности и да имамо људе који неће нешто блокирати, него ће бити на услузи. Они треба да буду сервис свима, не само Републици Српској већ и ФБиХ“, оцијенила је Цвијановићева. 
 
Она је рекла да очекује и да ће људи из СДС-а и ПДП-а препознати шансу да раде са колегама из других политичких партија за добробит Републике и њених грађана. 
 
„Желим да вјерујем да ће они препознати ову шансу и било би ми много нелогично и политички опасно по њих да искоче из таквог аранжмана. Kао предсједник Републике желим да се они понашају на такав начин, да се усаглашавају ставови, да знају да је Српска полазиште за све наше политике и да треба да се договарамо о свим нашим политикама без обзира којој партији припадамо, а треба да одемо на терен који се зове заједничке институције БиХ“, каже Цвијановићева. 
 
Она је поновила да је ситуација у Српској стабилна и да Влада има стабилну финансијску ситуацију, што ће јој олакшати рад, додајући да је радује што су премијер и министри успоставили добру сарадњу са социјалним партнерима. 
 
„Видим код новог предсједника Владе жељу да с њима ради на тај начин. Ако жели успјех, Влада се не смије понашати изоловано од друштва“, навела је Цвијановићева. 
 
Говорећи о економским приликама у Српској, предсједник Републике је истакла да бањалучки аеродром, иако су сви предвиђали да се то никада неће десити, има стабилне авио-линије. 
 
„Влада је успјела довести авио компанију `Рајанер`. Сада смо већ на мапи регионалних аеродрома који могу бити интересантни другима, а линије ка четири европске дестинације већ дају нову димензију“, каже Цвијановићева и додаје да је најављено успостављање још једне ка Берлину. 
 
Говорећи о пројектима за наредну годину, предсједник Српске је навела изградњу ауто-пута од Бањалуке ка Приједору, односно од Добоја према Бијељини и даље ка Србији. 
 
„Важно је и да уз Дрину имамо брзу цесту и модерне саобраћајнице, о чему сам и данас разговарала са премијером Радованом Вишковићем. Рекли смо да ће приоритет имати пројекти из области саобраћајне инфраструктуре, здравства, образовања и енергетика“, навела је Цвијановићева. 
 
Према њеним ријечима, опређељење Владе је да се убрзаним корацима иде у реализацију пројеката из области енергетике, као што је изградња хидроелектране „Бук бијела“ и наставак градње хидроелектране „Дабар“. 
 
Она је подсјетила да су са Србијом договорени заједнички пројекти у енергетском сектору као што су хидроелектране „Фоча“ и „Паунци“. 
 
Цвијановићева је подсјетила да је Српска, интервенцијом странаца, изгубила војну индустрију, док је она задржана у ФБиХ, али да постоје аранжмани са партнерима из Србије у вези са рехабилитацијом појединих предузећа из те области. 
 
„Треба отварати простор и за неке нове иницијативе, посебно у ИТ сектору. Морамо генерално јачати привреду и размишљати на који начин смањити јаз између плата у реалном и јавном сектору. Ниједне нису велике и треба радити на томе да буду повећане“, рекла је Цвијановићева. 
 
Она је истакла да је Српска прошле године забиљежила рекордне показатеље када је ријеч о броју запослених и покривености увоза извозом. 
 
„Број запослних је и већи него што говоре званични показатељи, али су они у сивој зони и треба их превести акцијама Пореске управе, Инспектората, Владе и других институција у легалну сферу“, додала је Цвијановићева. 
 
Она каже да страх од одласка радно способог становништа постоји у свим земљама бивше Југославије, те поновила да ће покренути процес демографске обнове Српске. 
 
„То не треба посматрати само на начин како да себе демографски ојачамо. Ријеч је о низу мјера које ће спријечити да губимо школовану радну снагу. То је могуће јачањем привреде, растом плата и стварањем бољег амбијента. Сет мјера мора дати економску сигурност породици у Српској, да имају плате од којих ће моћи живјети, што је обавеза Владе. Kао премијер сам руководила тиме да стално имамо повећања и колико год била мала она показују да се крећемо и то даје наду да идемо напријед“, тврди Цвијановићева. 
 
Она је нагласила да раст пензија треба да остане приоритет Владе Републике Српске, изразивши задовољство што су оне у протеклом периоду повећане за 20 одсто.

Архива