Додик: Повлачење српског кадра из амбасада и ДКП-а са 16 локација

06.12.2018 Актуелно
 
Додик је истакао да на нивоу БиХ заступа интересе Републике Српске, у којој је и биран. 
 
„Основ за креирање политика Републике Српске на нивоу БиХ треба тражити у Српској, јер наши интереси морају бити заступљени, а Република Српска видљива“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након стастанка са предсједником Српске Жељком Цвијановић. 
 
Он је оцијенио да кадар који ће бити повучен није радио добро нити је консултовао Републику Српску ни за једно питање. 
 
„На њихово мјесто биће имановани други људи. У неким земљама су „разваљени“ добри односи који смо имали, а међу њима је Израел. Била је политички негативна конотација било какве позиције Српске у овој важној земљи. Дошло је вријеме да ми кажемо шта мислимо о тим политикама и то ћемо и показати на сједници Предсједништва БиХ наредне седмице“, поручио је Додик. 
 
Он је нагласио да је у Републици Српској неопходна координација и усаглашавање ставова који ће бити заступани у заједничким институцијама БиХ. 
 
„Устав БиХ говори да је БиХ састављена од два ентитета из чега произилази моја уставна, законска и политичка обавеза да основу за креирање ставова и политика које се воде на нивоу БХ треба тражити у институцијама Српске, што ћу предано чинити на сваком значајном питању за нас“, додао је Додик. 
 
Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ надлежно за спољну политику БиХ. 
 
„Спреман сам да уважим приједлоге о спољној политици који долазе из Републике Српске. Раније није било могуће координисати са српским прдставницима у заједничким институцијама, јер су били изгубљени за интересе Српске и то ће бити промијењено. Мој примарни став биће онај из Републике Српске“, каже Додик. 
 
Он је напоменуо да му је драго што ће бити одржан састанак српских функционера о НАТО савезу, који ће сазвати предсједник Републике Српске, а на коме ће бити потврђена оданост резолуцији Народне скупштине Српске о војној неутралности. 
 
„Наша позиција је неутралност и то има да се поштује. Прича да је нешто у вези са НАТО завршено, пала је јуче у воду, јер сте виђели да генерални секретар ове организације каже чекамо одлуке БиХ. Легитимно је да Српска има свој став који је познат. Разумијем да то није у интересу политичких представника друга два народа, што поштујем“, додао је Додик и подсјетио да је НАТО показао негативан однос према Србима. 
 
Он каже да Српска има аутентичан политички став о НАТО и није мотивисан никаквим координацијама на било ком нивоу, те да је важно да су сви у Српској сагаласни о овоме. 
 
„Вријеме наметања је прошло, а вријеме за договор је наступило. Ако неко жели да се договарамо може. Спремна је Република Српска. Наша аргументација у вези са НАТО савезом је веома јасна, а за БиХ је најбоље да води политику неутралности, што је одговоран приступ“, рекао је Додик. 
 
Предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је да Република Српска не тражи ништа више од онога што је загарантовано Уставом. 
 
„Праксе које су наметали високи представници, а виђели сте јуче и Валентина Инцка који је рекао да је прошло вријеме наметања, оставиле су много накарадних рјешења у БиХ која морају поново бити разматрана у оквиру унутрашњих политичких снага. То је прилика за Српску да врати позицију на нивоу заједничких институција“, закључио је Додик. 

Архива