Додик: Један од најважнијих датума новије историје Срба – 9. јануар

27.12.2018 Актуелно
 
Додик је рекао да је један од најважнијих датума новије политичке историје Срба на овим просторима 9. јануар и да му је зато драго што, у оквиру капацитета предсједника Републике Српске, почиње манифестација обиљежавања овог датума. 
 
Он је оцијенио да Република показала способност да политички егзистира у готово немогућим условима, да заустави и одбаци интервенционизам међународног фактора који је био смртоносан за Републику Српску, свјесна да тај притисак неће одустати и стати. 
 
„Сваку пружену прилику да се демонтира Република Српска њени непријатељи ће искористити“, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци, након пријема који је организовала предсједник Српске Жељка Цвијановић поводом 9. јануара – Дана Републике. 
 
Зато је, према његовим ријечима, за српски народ на овим просторима историјски важна посвећеност идеји која је национална и народна, а због чега је и он ту као српски члан Предсједништва БиХ да са најважнијим људима у Српској, као и обичним народом, у наредним данима буде заједно у обиљежавању Дана Републике. 
 
Додик је рекао да ће као српски члан Предсједништва БиХ организовати пријем у Сарајеву поводом Дана Републике. 
 
„Свима који поштују Дан Републике из међународне заједнице и дипломатског кора и буду на нашим важним манифестацијама, ми ћемо поштовати њихове важне датуме“, поручио је Додик. 
 
Он сматра да је Дан Републике дан окупљања, случајно или не, одмах након највећег хришћанског празника – православног Божића. 
 
„То говори да у континуитету можемо бити окупљени у кругу породице и своје Републике Српске“, додао је Додик. 
 
Предсједник Републике Српске Жељке Цвијановић рекла је да се Дан Републике дочекује са стабилном економском, финансијском и социјалном ситуацијом. 
 
„Свјесни смо да је увијек било и да ће бити политичких изазова, али знамо да ћемо их рјешавати кроз институције система, како то и очекују грађани Српске“, додала је Цвијановићева. 
 
Она је оцијенила да ће 2019. година бити успјешнија од претходних, јер је стабилизована систем, нема дуговања и задуженост Српске је сведена на прихватљиве мјере. 
 
„Успјели смо обезбиједити највећи број запослених у претходном периоду, а сви други макроекономски показатељи су добри. Очекујем од нове владе да ће наставити радити свој посао у континуитету. Ово што смо у претходном периоду успјели направити је полазна основа због чега имам оптимизма када је ријеч о Републици, њеној стабилности и извршавању обавеза институција према грађанима“, нагласила је Цвијановићева. 
 
Она је грађанима пожељела срећне божићне и новогодишње празнике, као и Дан Републике. 

Архива