Cлиједи формирање Владе Српске у складу са уставним и законским процедурам

06.12.2018 Актуелно

 

„Не правимо никакве коалиције које подразумијевају један ниво са другим нивоом власти. Тамо гђе се легитимишу структуре које треба да чине власт ће и чинити власт“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила на негативна искуства у протеклом периоду када је једна политичка структура из Српске чинила власт у ентитету, а друга на нивоу БиХ.

„Kада говорим да треба да постоји вертикала, онда мислим на оне који долазе из Републике Српске и представљени су на нивоу БиХ. Према томе, нема ту никаквог условљавања, формула нити договора те врсте“, нагласила је Цвијановићева.

Лидер СНСД Милорад Додик рекао је да ова странка ни са ким не води разговоре о коалиционој сарадњи на нивоу БиХ, односно да је то већ завршила са ХДЗ-ом

Он је додао да није разговарао са представницима СДА и СДП-а нити неке друге политичке партије.

„Обавијестили су ме да на нивоу Федерације БиХ постоје одређени договори који конституишу неке већине. Немам ништа против. Имате ситуацију да СДП говори да има неких 15 посланика и да блок СДА и ХДЗ имају 14, са наших девет и једна и друга групација може да конституише Представнички дом, односно Kолегијум“, рекао је Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је поручио да представници Српске прихватају сваког легитимног представника са других нивоа.

„Они који хоће да гласају и подрже нашег и ми ћемо њиховог подржати и то је та прича, нема никаквог усменог и писменог договора са СДА“, истакао је Додик.

Он је додао да је Република Српска изабрала и делегацију за Дом народа и да је спремна за конституисање Дома народа.

Архива