Утврдити истину о догађајима из 1995. године

06.11.2018 Актуелно

Додик је рекао да Република Српска не бјежи од истине, већ напротив, жели истину, али да је против спекулација. 

Он је навео да реакције, након што је Народна скупштина Републике Српске у августу одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, говоре да многи, па ни високи представник у БиХ Валентин Инцко, не могу да бране лаж која је наведена у том извјештају. 

Додик је подсјетио да се у том извјештају не спомињу српске жртве, истакавши да је немогуће да у периоду од 11. до 19. јула те године није погинуо ниједан Србин. 

„Како је то могуће? Знате ли колико је Срба погинуло тих дана у Сребреници? Нико се није нашао да каже па погинули су и Срби, а да не причам о људима који су погинули 1992. године, а стављени су на тај списак. Нећу у то да улазим. Моје, као политичара, било је да обезбиједим да се дође до истине“, рекао је Додик. 

Он је поново позвао Бошњаке да предложе своје најбоље људе да са међународним експертима утврде истину када је ријеч о Сребреници. 

„Са правом истином ћемо лакше живјети. Спреман сам да прихватим такав извјештај, а не да правим спекулације као Инцко у Савјету безбједности УН“, рекао је Додик

 

Архива