Oд 12. новембра требало би да почну међустраначки разговори

08.11.2018 Актуелно

 

„Желимо да потврдимо наше заједничке напоре у конципирању власти у Српској и у заједничким органима БиХ. Учинићу све да Република Српска што прије добије конституисане институције да би могла приступити усвајању стратешких докумената“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, гдје је присуствовао обиљежавању Митровдана, крсне славе ДНС-а. 

Коментаришући изјаву лидера ДНС-а Марка Павића да се неће одрећи својих посланика у Народној скупштини Републике Српске, Додик је рекао да то нико и не тражи. 

„Нисмо задовољни радом неких људи. СНСД има калкулацију и не тражим да неко буде избачен из неке партије, али морамо знати на кога можемо рачунати. Сваки посланик и из СНСД-а које изгуби повјерење руководства странке сносиће санкције и у то се не смије сумњати“, каже Додик. 

Он је поновио да ће потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић бити мандатар за састав Владе Српске. 

„Политику не можемо сводити на то коме које мјесто припада у власти. Имамо озбиљних питања које морамо да урадимо, међу којима је и промјена менталитета многих људи који добију одговорне дужности“, рекао је Додик. 

Он је нагласио да је главни приоритет Република Српска и њено позиционирање и да то морају сви радити у Српској и на нивоу заједничких институција БиХ. 

„Онај који то не буде радио, неће бити потребан, јер је важна структура која може изнијети проблеме времена које долази и да буде манифестована националана и патриотска структура“, рекао је Додик. 

Он је нагласио да му је циљ стабилна већина у Народној скупштини Српске, која ће обезбиједити да све несметано функционише. 

„Мени је драго што је НДП одлучио да разговара са СНСД-ом о пројектима јаке Српске. Поштујемо њихов капацитет у Народној скупштини од четири посланика. У складу са посланичким капацитетима, односићемо се према политичким партијама, јер хоћемо да имамо чист рачун. Желимо структуру која функционише и која је одговорна институцијама Српске, предсједнику, Народној скупштини и Влади“, рекао је Додик. 

Он је поновио да се мора промијенити однос оних који буду на нивоу БиХ. 

„Положићу заклетву у Народној скупштину и предложићу нови закон којим ће бити прописано да сви из Српске који буду бирани за ниво БиХ морају положити заклетву у Народној скупштини Републике Српске. Та одговорност мора бити видљива“, рекао је Додик, који је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Архива