Инсистираћу на очувању уставног капацитета Српске

19.11.2018 Актуелно

„Република Српска свима у БиХ и изван ње пружа руку партнерства и сарадње, али неће дозволити било какве покушаје угрожавања њене аутономије и њених Уставом дефинисаних надлежности. Убијеђена сам да уз хармонизован и координисан рад институција Републике Српске и њених представника на нивоу заједничких институција БиХ можемо остварити све наше заједничке циљеве“, рекла је Цвијановићева у обраћању у Народној скупштини Републике Српске. 

Разумијевајући историјски тренутак у којем живимо, те регионална и глобална кретања, она је најавила да ће се као предсједник Републике залагати за највише могуће јединство не само институција или политичких актера у утврђивању важних питања или ставова, већ и јединство у цјелокупном друштву. 

„Настојаћу да подстичем на дијалог између институција и социјалних партнера, на мир и толеранцију приликом рјешавања питања која су од суштинског интереса за Републику. Са позиције предсједника Републике бићу спона у усаглашавању ставова између наших представника у институцијама Републике и на нивоу БиХ“, навела је новоизабрани предсједник Српске. 

Цвијановићева је истакла да намјеравам да подстакнем и активизам институција, универзитетске заједнице и свих актера у друштву у погледу популационе политике и демографије. 

„Сад кад смо изашли из кризе, ријешили се дуговања, успоставили стабилан буџет, забиљежили рекордне поједине макроекономске показатеље, можемо рећи да је то солидна основа за даље кретање. Зато је неопходно да идемо у даљу модернизацију како би друштво ишло укорак са глобалним кретањима и да бисмо понудили младим људима оно због чега они одлазе да живе и раде негдје друго“, рекла је Цвијановићева. 

Она је додала да намјерава да, управо уз подршку младих људи и на њихову иницијативу, покрене велику акцију, могуће и један цјеловит и свеобухватан програм под називом „Српска – друштво у покрету“. 

„Треба нам више акције, више мобилности, више иницијативе. Треба нам и чвршћа веза са дијаспором, и као предсједник Републике намјеравам да се додатно ангажујем и на том плану, иако сам на успостављању веза са нашим људима у свијету предано радила и током мог премијерског мандата. Наша дијаспора се манифестује као веома значајан економски, интелектуални, политички и комуникацијски ресурс који заслужује посебну пажњу“, навела је Цвијановићева. 

Она је појаснила да се мора радити заједно, јер се само тако може опстати и успјети. „Ако смо ишта могли научити из историјског вртлога којем смо на овим просторима били изложени у протекла два вијека, то је да су подјеле међу нама увијек биле погубне, да смо подијељени увијек излазили као губитници. 
Подјела одузима снагу народа и снагу друштва и крњи ауторитет институција. Зато је важна јединствена Република Српска“, поручила је предсједник Републике Српске. 

На међународном плану, каже она, Република Српска је отворена за сарадњу са свима. „Процес европских интеграција, и поред проблема кроз које Европска унија пролази и девијација које прате овај процес унутар БиХ, остаје један од наших приоритета. Наш став је ту јасан. Јесмо за европски пут, али не прихватамо приступ у којем се овај процес злоупотребљава или користи за неутралисање уставне улоге институција Републике Српске“, рекла је Цвијановићева. 

Она је нагласила да ће, заједно са другим институцијама Републике Српске, инсистирати на пуној примјени система координације у процесу европских интеграција. 

„Република Српска јесте и наставиће да буде равноправан и неизоставан партнер у овом процесу, али се сви у БиХ морају кретати искључиво у оквиру својих уставних надлежности. Иако неки покушавају да наметну вјештачку подјелу, наше опредјељење ка европским интеграцијама никако не искључује интензивну сарадњу са другима изван ове уније. Руска Федерација је наш доказани пријатељ и наши односи на политичком, економском, културном и сваком другом плану постају све развијенији. Русија је један од највећих инвеститора у Републици Српској. Она досљедно инсистира на поштивању Дејтонског споразума у БиХ, и представља глас правичности и принципјелности у Савјету безбједности УН супротстављајући се дезинформација које се тамо пласирају о стању у БиХ“, појаснила је Цвијановићева. 

Она је подсјетили и да односи Српске са НР Кином такође постају све развијенији, интерес кинеских инвеститора све присутнији, а научна и културна сарадња постаје све видљивија, те да је Српска чврсто опредијељена да ту сарадњу додатно оснажи. 

„Наш однос према САД је отворен и позитиван. У Републици Српској је поздрављен став предсједника /САД Доналда/ Трампа о немијешању у унутрашње ствари других држава. Са САД Република Српска дијели многе заједничке вриједности, укључујући и борбу против тероризма којем смо сви, диреткно или индиректно, изложени. Жалимо због пропуштених могућности у прошлости да наше разумијевање буде и боље и вјерујем да то може да се деси у будућности онда кад наметнути стереотипи уступе мјесто једном рационалнијем и објективнијем приступу“, истакла је Цвијановићева. 

Она је навела да је питање НАТО интеграција за Српску веома осјетљиво, из више разлога и подсјетила да се парламент Српске, усвајајући Резолуцију о неутралности, јасно опредијелио по том питању указујући да се између Српске и Србије не може правити било каква /НАТО/ граница на Дрини. 

„Уколико се Србија икада другачије изјасни по питању чланства у НАТО, сматрамо да народ Републике Српске путем референдума треба да се изјасни о чланству. То, наравно, не значи да Република Српска и њене институције нису спремне остваривати сарадњу у постојећим уговорним, едукативним и програмским оквирима, као што је, на примјер, Партнерство за мир с циљем јачања опште безбједности и унапријеђења безбједносних капацитета Републике Српске“, појаснила је предсједник Републике. 

Она је навела да је у БиХ, чија је сувереност тешко нагрижена постојањем високог представника, дјеловањем страних судија у Уставном суду БиХ или дневним уплитањем страних дипломата у живот домаћих институција, тешко је дефинисати многе ствари, те да је зато важно да се у Републици Српској гради општа стабилност и функционалност њених институција. 

Указавши да Српска жели добру сарадњу са свима у окружењу, Цвијановићева је рекла се, нажалост, мало тога промијенило набоље у односима између држава насталих распадом бивше Југославије. 

„За нас су од суштинског значаја односи Републике Српске са Србијом, за које с поносом можемо рећи да никада нису били на вишем нивоу. Захвални смо руководству Републике Србије, на челу са предсједником /Александром/ Вучићем, на помоћи и подршци коју су пружили Републици Српској, на разумијевању и конкретним пројектима који су реализовани у многим нашим општинама. Као предсједник Републике радићу на јачању наших веза и на чвршћем привредном и инфраструктурном повезивању Србије и Српске“, истакла је Цвијановићева. 

С обзиром на заједничке проблеме као што су мигрантска криза, радикализам или опасност од тероризма, рекла је Цвијановићева, неопходно је и даље јачати механизме удруженог дјеловања у региону. 

„С правом можемо рећи да је Република Србија искрени ослонац Републици Српској и да је Република Српска с много љубави загледана у Србију“, истакла је Цвијановићева.

Архива