Додик: Тегелтија ће бити мој пиједлог за предсједавајућег Савјета министара БиХ

08.11.2018 Актуелно

Ту функцију, каже Додик, мора да преузме особа која је његов близак сарадник. Битно је, тврди нови српски члан Предсједништва, одржати континуитет политике коју је СНСД водио и до сада.

„Ја имам намјеру да на то мјесто предложим Зорана Тегелтију, досадашњег министра финансија, али морам да признам да с њим нисам разговарао, а и морамо разговарати са још неким, не само нашим коалиционим партнерима, него то морамо да радимо и са другима из Федерације који су тамо“, истакао је Милорад Додик, нови српски члан Предсједништва БиХ.

Проблемима ће јединствено приступати српски министри у Савјету министара, и министри у Влади Српске, каже Додик. Извршна власт, ће, поручује, у Републици Српској бити формирана до краја мјесеца, а министарске фотеље заузеће квалитетни људи.

Осим коалиционих партнера и Уједињене Српске, функције ће добити и неко од СДС-овца из Добоја, а на уму, каже лидер СНСД-а, треба имати и НДП, и појединце из других странака.

„Има ту појединаца и из других политичких партија који се класификују као опозиција, који желе да разгвцарају, ми смо рекли с ким хоћемо, шта хоћемо, али сваки појединац који сматра да може да да допринос, добро је дошао“, нагласио је Додик.

Појединци који се нису показали на челу јавних предузећа и установа, у фотељама сигурно неће остати, каже Додик. Најављује наставак промјена у Електропривреди, и то и након данашње оставке директора ХЕ Врбас, Недељка Кесића.

И његова оставка је једна од промјена о којима се прича у посљедње вријеме, поручује премијерка и новоизабрана предсједница, Жељка Цвијановић.

„И то се уклапа у све ове најављене мјере Владе Републике Српске, о којима смо рекли да ће доћи до озбиљних промјена на челу јавних предузећа у свим областима, укључујући и енергетски сектор, према томе ово је једна од ствари која је најављена“, истакла је Жељка Цвијановић.

И Додик и Цвијановићева су за АТВ потврдили да се чешљају управе свих предузећа у Српској, како би се установило ко фотељу заслужује, а ко не. Истим принципом ће се, кажу, функције додијељивати и на свим нивоима власти у Српској и БиХ.

Архива