Ријешен проблем пољопривредника и радника „Житопромета“, прекинут штрајк

04.10.2018 Актуелно

„Ваш труд није био узалудан“, поручио је Додик семберским пољопривредницима и најавио да ће у наредних седам до 10 дана сви бити исплаћени по уговорима, а ријеч је о исплати 1,8 милиона КМ за око 1.100 семберских ратара.

Додик је рекао и да пшеница, око 6.000 тона, остаје у силосима „Житопромета“ за даљу прераду, те најавио рјешавање проблема 190 запослених, којима ће Влада Републике Српске обезбиједити пола милиона КМ за исплату двије плате, од четири које радници нису примили.

Према његовим ријечима, тај новац ће већ сутра бити обезбијеђен, чиме су стечени услови за наставак рада у „Житопромету“.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је окупљенима у кругу „Житопромета“ да ће се, према одлуци Владе, ићи са измирењем према пољопривредним произвођачима и да је овом интервенцијом обухваћено 1.100 домаћих пољопривредника.

„Стекли су се услови да се прекине било какав штрајк и да ова компанија превазиђе проблем, настави да ради на добробит свих вас, пољопривредних произвођача у Семберији и радника у овом колективу“, рекла је Цвијановићева.

Разговорима су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, као и већински власник „Житопромета“ Слободан Павловић.

Семберски ратари поручили су да су задовољни интервенцијом републичке власти и постигнутим рјешењем, напомињући да су хљебно жито након жетве ускладиштили у бијељинском „Житопромету“, а због проблема у овом предузећу и штрајка радника остали су и без пшенице и без новца. /крај/зс/

Архива