Република Српска има снагу у Сарајеву само ако има јединство

31.10.2018 Актуелно

 

„Очекујемо званично проглашење резултата од Централне изборне комисије БиХ да би, у складу са Уставом и законима Републике Српске, кренули у формирање, најприје скупштинских органа, а потом и Владе Републике Српске. Воља грађана се мора поштовати и то сам говорио и прије избора. Мора се што прије приступити формирању новог сазива и Скупштине и Владе, јер живот и потребе наших грађана не трпе застоје“, истакао је предсједник Српске у интервјуу за Срну. 

Он је нагласио да су пред Републиком Српском бројни послови и изазови, пројекти који се морају реализовати, плате и пензије које се морају повећавати, услови пословања унапређивати и зато нема потребе али ни оправдања у одуговлачењу примјене изборних резултата. 

На питање да прокоментарише дешавања у СДС-у након избора, Додик је рекао да не би то коментарисао, јер је то питање за руководство и чланство СДС-а. 

„Али став Главног одбора СДС-а да ће преговарати са странкама на основу своје политичке платформе је најблаже речено чудан, јер СДС није добио ове изборе да би постављао дневни ред у политичком животу Републике Српске. Помало и смијешно изгледа када неко ко је драматично изгубио подршку народа каже разговараћемо на мојој политичкој платформи. Политика условљавања уопште није добра, а када то чините из позиције некога ко је изгубио изборе – дјелује и помало смијешно“, оцијенио је Додик, који је лидер СНСД-а. 

Он је нагласио да СНСД и даље сматра да је за Републику Српску најбоље да има добар тим у Сарајеву, што подразумијева јединство њених представника у парламенту БиХ. 

„И СНСД, и СДС и остале партије мандате за Парламентарну скупштину БиХ добили су у Републици Српској и у том смислу сматрамо да је и одговорност свих тих људи према Републици Српској неопходна. Видјели смо у протекле четири године како изгледа када Република Српска не говори, како из ЕУ воле рећи, једним гласом. Само због тог једног гласа Републике Српске од почетка заговарам јединство политичких партија у Сарајеву. 

Свјестан сам да су у протекле четири године појединци из Савеза за промјене радили на штету Републике Српске у којој су добили гласове. Када кажем јединство у Сарајеву, онда у том јединству не видим такве поједице, али као озбиљан политичар не могу да водим дијалог за поједицима, то мора да се ради са странкама“, истакао је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ. 

Уосталом, рекао је Додик у интервјуу за Срну, потрес у СДС-у, коме свједочимо ових дана, највећим дијелом је посљедица политика које је СДС проводио у Сарајеву, а које очито не подржава цијела странка. 

„Мислим да наши грађани, без обзира коју политичку опцију су подржали на протеклим изборима, од нас очекују да у заједничким институцијама покажемо јединство у интересу Републике Српске. Парламент Републике Српске је довољно велики простор за сучељавање наших политика, на борбу политичких идеја и приједлога. Институције у Сарајеву више никада не би смјеле бити простор наших подјела или свађа. Тамо Република Српска има снагу ако има јединство“, констатовао је Додик. 

Говорећи о свом будућем раду у Предсједништва БиХ, Додик је нагласио да тамо иде да би поново активирао српски глас у том тијелу који се, како је рекао, у протекле четири године слабо чуо. 

Он је нагласио да ће његово понашање и рад у Предсједништву БиХ бити у складу са Уставом и у том смислу ће се трудити да се БиХ врати на позиције које јој гарантује Устав. 

„Подсјетићу да Устав БиХ не познаје институцију високог представника и сматрам да је коначно дошло вријеме да се поздравимо са том институцијом, која је посљедих година више одмагала него помагала свима у БиХ. Парадоксално је да баш ја, који не полажем велике наде у БиХ, тражим да јој се омогући и унутрашњи суверенитет на начин како јој је гарантован спољни. Чему избори ако ће умјесто легално изабраних функционера БиХ водити неизабрани странци“, рекао је Додик у интервјуу Срни. 

Он је оцијенио да је дошло вријеме да и остали у БиХ покажу одговорност и спремност да самостално управљамо процесима и да за то одговарамо пред народом који нас је изабрао. 

„Ситуација у којој смо ми криви, а странци заслужни је неподношљива и неприхватљива, посебно ако се узме у обзир да ти исти странци пласирају причу о европском путу БиХ која је под њиховом, а не нашом управом. Странци су подривали уставни поредак ове територије која се зове БиХ и сами дали несумњив допринос томе да се БиХ и у њиховим разговорима данас категорише као пропала земља. Зато ми морамо да вратимо власт народима у БиХ и одбацимо свако страно мијешање у унутрашње ствари у БиХ“, поручио је предсједник Српске и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Архива