Лажна слика о Српској мора да буде промијењена

25.10.2018 Актуелно

 

„Они тамо знају, када са њима причам, да то не радим ни на чију штету. То радим у корист истине јер сматрам да истина помаже Српској. Никада се нисам обазирала на приче о мојим посјетама и контактима у САД, јер је важније закорачити и отворити врата која су била скоро зазидана“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је додала да је у САД много оних који на другачији начин посматрају Балкан, те изразила наду да ће неки од њих убудуће бити у прилици да одлучују исправно, што до сада није био случај.

„Морамо да разумијемо да је ово што покушавамо да промијенимо резултат туђег лобирања, које је различито од нашег лобирања за истину. То је било лобирање за лаж и против Републике Српске“, напоменула је Цвијановићева.

Она је нагласила да Српска упорно пише извјештаје Савјету безбједности УН јер жели да остане писани траг да није сагласна са оним што неко лажно говори о њој.

„Хоћемо да нађемо партнере који ће то прочитати и рећи истину, а то је радила Руска Федерација. Вољела бих да то раде и остали, али они не могу, стијешњени су у стереотип и наметнуту слику. Креирали су ту слику, па како да сада очекујем да је они преко ноћи промијене“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што грађани препознају потребу да Републику Српску у том смислу треба одбранити, што су и показали на посљедњим изборима.

„Српска ће наставити да иде узлазном линијом и биће стабилнија. Код сваког функционера треба да јача потреба да се брани Српска, јер се не смије дозволити да дође вријеме у којем неке генерације неће разумјети важност Републике. Многи су људи дали животе, многи су уложили политички, људски и професионални ангажман да ово успије и не можете се предати ако један дан имате изазов“, поручила је Цвијановићева.

Коментаришући покушаје дијела опозиције да сваки пут омаловажи њену посјету САД у премијерском мандату тврдњама „да се састаје по ходницима са нижерангираним представницима америчке администрације“, Цвијановићева је истакла да су такви покушаји били узалудни.

„На мој позив, прије мјесец дана у посјету Бањалуци је дошао Кори Левандовски, менаџер предсједничке кампање Доналда Трампа. Он је рекао да је добро што премијерка Српске долази у САД и да је имала много састанака са тимом који ради уз Трампа. Нисам се похвалила тиме у јавности зато што процјењујем, као одговоран човјек и политичар, да је већа корист да изградим негдје однос, него да то подијелим за једну новинску вијест. Та исмијавања су потицала доста и од амбасадора САД који је обожавао да шири дезинформације“, каже Цвијановићева.

Она је истакла да јој је важно да изгради однос на основу којег ће Република Српска остварити неку корист.

„Опозиција се смијала када је предсједник Републике Српске Милорад Додик добио позив за инаугурацију америчког предсједника Доналда Трампа, али је био политички уцјењиван да прихвати неке ствари и када то није прихватио ускраћена му је виза и није отишао. Ја сам експресно добила позив, што показује да тамо имамо људе који о нама воде рачуна“, рекла је Цвијановићева.

Архива