Додик: У наредних пет година мир у БиХ и занимљив политички живот

17.10.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да он јесте српски члан Предсједништва и да представља Србе, али да не намјерава и неће радити против интереса других народа.

„Нећу дозволити никакву мајоризацију било кога. Ја не желим да мајоризујем никога и нећу дозволити било коме другом, као начин одлучивања, јер сам увјерен да смо, у процесу мајоризације, веома близу оружаног конфликта у самој БиХ“, рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да га изградња пељешког моста не занима и да то питање гледа кроз призму Републике Српске, која мора да сарађује са Хрватском у изградњи будућег моста у Градишци на Сави.

Додик је нагласио да нема ништа против избора народа и да нити може нити жели да избјегне оне које изаберу бошњачки и хрватски народ, додавши да ће сходно томе они који буду власт у Федерацији БиХ бити партнери у БиХ зато да би избјегли додатне турбуленције.

Он је навео да је рад претходних представника Срба у заједничким органима критиковао због, како је рекао, подаништва, а не зато с киме сте или нисте.

„Структура која је то до сада радила била је у функцији јачања унитаристичког модела БиХ, гдје су /министар безбједности БиХ Драган/ Мектић и министри сматрали да су они надређени Републици Срспкој, а наш политички концепт није тај“, рекао је Додик.

Актуелни предсједник Републике Српске истакао је да он подржава уставни концепт БиХ, а не унитаристички концепт Бакира Изетбеговића, који су „/Младен/ Иванић и остали подржали“, указавши „да су подржавали уставни концепт не би имали проблем са општим увјерењем у Републици Српској да врше српску националну издају“.

На питање да ли је могуће направити српски национални блок, Додик је одговорио да је спреман за разговор са свима који желе да раде заједно на питањима Републике Српске и њене уставне позиције и уставних капацитета.

Говорећи о страном уплитању у предизборну кампању, Додик је навео да 1998. године није знао колико странци „играју покварено и понижавајуће за српски народ“ и оцијенио да му неки на Западу раде о глави, зато што је његова политика, политика јачања Републике Српске.

Додик је навео да га „често обавјештавају о неким активностима, које предузимају“ и да је било страног мијешања и у предизборној кампањи, нагласивши да је доказе дао сам британски министар одбране отворено рекавши да шаље у БиХ 40 специјалаца да помогну да се избори остваре у складу са циљевима.

„Ми смо их евидентирали. Њих пет је било у Бањалуци. Окупљали су структуре, укључивали се у друштвене мреже, медије, ширили лажне информације. Међутим, ништа им то није помогло, јер наши људи не воле странце који се мијешају у наш унутрашњи политички живот“, рекао је он.

Предсједник Српске је истакао да странци од 2006. године нису могли да улазе у било какву причу о формирању власти у Републици Српској, додавши да је он водио потпуно јасну, легалистичку политику, која „не може да буде оспорена“.

„Ми смо то радили аутентично сами и супротставили смо се високом представнику и свим другим странцима у Републици Српској. То је спасило Српску. Та политика се заснивала на томе да Република Српска не тражи ништа више од онога што има написано у Дејтонском међународном споразуму и да не пристајемо на губитак надлежности“, рекао је Додик.

Он је указао да је та легалистичка политика заснована на међународном споразуму који се „спроводи, а не мијења“, док су, како је објаснио, „криминалци какав је Педи Ешдаун, /Волфганг/ Петрич и остали рушили међународни споразум“, тако што су пасивизирали српску политичку структуру, чему је дошао крај 2006. године.

Архива