Додик: Претјерало се на штету Срба

30.10.2018 Актуелно

 

„У Црној Гори и Македонији нам отимају цркве. У Хрватској нам фалсификују историју, величају /контроверзног надбискупа Алојзија/ Степинца, а нападају /предсједника Србије/ Александра Вучића, чију политику подржавам. Албанија и Косово и Метохија се, уз прећутну подршку Запада, интегришу!? Из Њемачке поручују да је Косово завршена прича!?“, навео је Додик.

Он истиче да не може човјек који се овдје озбиљно бави политиком да не уважи шта мисли њемачки канцелар Ангела Меркел, али да то што Њемачка заступа није коректно и фер према Србији.

Додик је за „Ало“ нагласио да ће тражити да коначно буде ријешен срамни покушај убиства предсједника Србије Александра Вучића у Сребреници прије три године који, како је навео, није ријешен зато што то нису хтјели сарајевски кругови подржани српским полтронима.

Он је подсјетио да је Полиција Српске то истражила „и када је документација предата у Сарајево, онда је нестала“.

„Они који су то могли да ријеше – нису и веома ћу се енергично поставити и тражити да то питање буде ријешено“, рекао је Додик.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да ће тражити и демилитаризацију БиХ јер садашње Оружане снаге БиХ никоме не служе и издвајања за њих су само бацање новца грађана.

„Српски народ, који ме је изабрао, тражи да се борим за Републику Српску, за њену неупитност, и то ћу неумољиво радити“, поручио је Додик.

Када је ријеч о сарадњи са друга два члана Предсједништва Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем, Додик наводи да је њихова ратна прошлост позната.

„Џаферовић је био свједок убиства Срба, која није спријечио, иако је као начелник Центра безбједности Зеница то могао. Комшић је носилац `Златног љиљана` за залагање у борби против Срба. Немам ја потребе да са њима сарађујем. Има Пословник о раду, који ће морати да буде промијењен јер га је наметнуо високи представник“, напомиње Додик.

У вези са притисцима на њега и пријетњама новом оптужницом из Сарајева Додик каже да из Амбасаде САД у Сарајеву стално врше притисак, а да су у Тужилаштву БиХ годинама сједили амерички људи.

„Хасан Плех, који је амерички држављанин, био је главни за одлучивање ко ће бити оптужен. Имамо сада неке `важне` Србе у Сарајеву, којима обећавају именовање под условом да одмах подигну оптужницу против Милорада Додика“, рекао је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Он је оцијенио да је побједа СНСД-а на протеклим изборима била најмасовнија и највећа.

„И ја и /кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске/ Жељка Цвијановић смо главне противкандидате оставили далеко иза себе. /Кандидат СзП-а за српског члана Предсједништва БиХ Младен/ Иванић имао је 80.000 гласова мање од мене, а Жељка је побиједила /противкандидата/ Вукоту Говедарицу са 35.000 гласова разлике. То довољно говори о томе коме грађани Српске вјерују“, нагласио је Додик.

Он је рекао да коалиција СНСД-СП-ДНС траје 20 година, али да појединци нису били коректни у изборима и нису поштовали коалициони договор, што је елементарна ствар.

„То нећемо да толеришемо. Ми не желимо да их видимо у коалицији. Неколико њих је већ смијењено, још неки су на дневном реду. До краја ћемо то рашчистити“, наглашава Додик.

Он је истакао да ће СНСД, као и до сада, предводити Владу Републике Српске, додајући да ће Народна скупштина, Влада, сви органи бити формирани у задатим роковима, те усвојен буџет за идућу годину.

Коментаришући недавни сусрет са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, који је поручио да власт у БиХ не може бити формирана док не буде промијењен Изборни закон, Додик је рекао да Човић води борбу за Хрвате и да ће, вјероватно, бити проблема у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ.

Подсјетивши да је уочи избора разговарао са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином који му је тада пожелио све најбоље на изборима, Додик је рекао да ће позвати Путина у Бањалуку на отварање српско-руског културног центра, чија је градња у току.

„Знао сам да је Путину рођендан баш на дан избора и као мали дар сам му дао значку са српском заставом. Он ју је одмах ставио на свој ревер и рекао `Спасиба`“, рекао је Додик.

Архива