Цвијановић: Желим да као предсједник Републике радим за јаку Српску

04.10.2018 Актуелно

 

„Указано ми је повјерење моје партије и коалиције да будем кандидат за предсједника Републике Српске на основу резултата које смо постигли, комуникације коју имам са грађанима, чињенице да смо ријешили много тога заједно, да смо наумили да и даље радимо заједно, да сам отворена према људима и да свима рјешавам проблем“, рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Цвијановићева, која је и предсједник Владе Републике Српске, истакла је да своју биографију и оно што је радила неће да упоређује са противкандидатом на предстојећим општим изборима.

„Код нас у СНСД-а нема послушника, него је партија велики тим који ради за јаку Српску. Тим смо који се не осипа и даје себе да би посао био завршен. Нисам се штедјела у овом послу ни дан, као ни /предсједник Републике Српске/ Милорад Додик и сви који смо добили важне послове“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, предсједник Републике Српске мора да обезбиједи јединство институција, да се говори истим гласом и нико не скрене са правог колосијека.

„Политички не мрзим никога, нити на било који други начин. Да би мрзили некога политички морате да мрзите као човјек, односно имате лоше ткање. Нико у СНСД-у не мрзи, иако примјећујем да мене политички мрзе, али на то не обраћам пажњу“, каже Цвијановићева.

Она је рекла да могу мрзити једино политички слабићи, чијим политичким програмима руководи мржња.

„Видим да је у Српској посијана политичка мржња. Међутим, видим и људе који желе јаку Републику о којој се неће одлучивати у Сарајеву, хоће да имају своје институције, повећане плате и пензије, изграђене ауто-путеве, школе и вртиће. Желим повећавати аграрни буџет, јачати локалне заједнице и то је моја политика. Ми ћемо у наредних пет, шест година наставити са реализацијом значајних инфраструктурних пројеката, а поносна сам што смо тако и до сада радили“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је протеклих година била дио тима који је успио да повећа плате и пензије, те уведе нова социјална давања.

Цвијановићева је истакла да је веома поносна што су увели мјесечни матерински додатак од 405 КМ који ће омогућити незапосленим породиљама да имају основну помоћ након порођаја, те најавила да ће бити повећана примања за породиље из породица са мањим приходима.

„И жене које раде су сигурније јер смо предузели низ мјера, имамо договор са послодавцима и републички буџет је преузео рефундирање породиљског боловања у бруто износу. То даје сигурност да ће их чекати њихово радно мјесто“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је тим, који чине и предсједник Републике, министри и посланици створио услове да се гради и реализују пројекти у свакој општини Српске.

„И у вријеме најгоре кризе смо градили, а ево у посљедње двије године је ово велико градилиште. Само ове године се инвестира више од 125 милиона КМ широм Српске“, додала је Цвијановићева.

Говорећи о катастрофалним поплавама из 2014. године, Цвијановићева је рекла да је Влада брзо реаговала и да је у сарадњи са предсједником Републике уведен систем ваучера за куповину грађевинског материјала, бијеле технике и осталог што је неопходно да се поплављена домаћинства врате нормалном животу.

Она је навела да су и људи у том периоду били солидарни, помагали једни другима, и да је све то у тешком времену показало добру страну људи и институција Републике Српске.

Цвијановићева је нагласила да јој је као предсједнику Владе то био најтежи период, јер је знала да је „однесен“ годишњи буџет, а Српска није моћна као неке велике државе.

Архива