Кошарац: СНСД ће поновити изборни резултат из 2006. године

24.09.2018 Актуелно

„Не желим да будем еуфоричан, али у свакој општини, у сваком граду Републике Српске, СНСД и наши кандидати Жељка Цвијановић и Милорад Додик имају огромну подршку грађана. Издвојио бих трибину у Гацку, која нас је увјерила да ће Жељка Цвијановић убједљиво побиједити Вукоту Говедарицу и у његовом родном мјесту, као и трибину коју смо прије неколико дана одржали на Палама, гдје је дошло скоро десет пута више грађана него на заједнички скуп СДС-а, ПДП-а и НДП-а. Ове изборе, дакле, убједљиво добијамо на сва четири изборна нивоа“, истакао је Кошарац, који је носилац листе СНСД-а за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у Изборној јединици три.

Он је навео да грађани знају да постоји огромна разлика између СНСД-а и њихових политичких противника.

„Прије свега, знају да ми волимо Републику Српску, да је наш циљ да је чувамо, да бранимо њене институције, да развијамо њену привреду. Такође, знају да је наш циљ да тражимо и нађемо бројне и моћне пријатеље у свијету који ће стати иза интереса Републике Српске и српског народа и који ће подржати нашу борбу против концепта унитарне БиХ, иза којег стоји политичко Сарајево, један дио америчке администрације, као и домаћи издајници који су у протекле четири године представљали Сарајево у Републици Српској, а не Републику Српску у Сарајеву“, нагласио је Кошарац.

Он је за портал „Инсајдер.ин“ навео да грађани виде шта је све у протеклом периоду урађено, наводећи да је завршен ауто-пут Бањалука – Добој, Универзитетски клинички центар у Бањалуци, деценијама чекана болница у Источном Сарајеву, а за само годину дана препорођен је Олимпијски центар Јахорина, који биљежи најбољу зимску и најбољу љетну туристичку сезону икада…

„То причамо нашим грађанима и питамо их шта су урадили наши политички противници. Шта је то у свом животу урадио Вукота Говедарица? Ништа! Кажу да је играо фудбал тамо негдје у Војводини, гдје се сакрио од рата и мобилизације. Ни то није радио како треба јер је сједио на клупи за ресерве. Шта је урадио СДС, који више од 20 година у континуитету чини власт у администрацији града Источног Сарајева? Ни један пројекат, ни шупу нису сами направили. Да није било предсједника Додика, никада не би била изграђена зграда Административног центра града Источног Сарајева, а сједнице градске Скупштине још би биле одржаване у Електротехничком факултету“, истакао је Кошарац, упитавши шта је урадио такозвани Савез за промјене у Сарајеву у протекле четири године.

На питање шта конкретно замјера странкама из СзП које су протекле четири године вршиле власт на нивоу БиХ, он је навео да су зауставили око милијарду марака средстава намијењених пројектима у Републици Српској и водили специјални рат против институција Републике Српске.

„Шта је урадио Младен Иванић? Спавао је у Предсједништву БиХ, а будио се само онда када би институције Републике Српске јасно указивале на његове катастрофалне грешке. Кад смо јасно рекли да војна вјежба на Мањачи неће бити одржана, да амерички војници и авиони који су нас у рату гађали осиромашеним уранијумом нису добродошли, Иванић је ишао код америчке амбасадорке да је моли да се пролонгира одлука о одржавању те вјежбе јер штети његовом политичком рејтингу. Има ли БиХ кандидатски статус за улазак у ЕУ? Нема, зато што су СДА и СДС заједно опструисали функционисање механизма координације и од Савјета министара БиХ покушавали да направе владу која би да командује свима. Једино су успјели да напуне заједничке институције страначким кадром и да именују око 70 својих директора, замјеника и помоћника на руководеће позиције у заједничким институцијама“, истакао је Кошарац.

Како предизборна кампања одмиче и како се ближи дан избора, каже он, опозиција појачава провокације, тражи и изазива инциденте, крши изборни закон, водећи прљаву политичку кампању путем појединих медија и невладиних организација, а посебно је прљава кампања која се води против кандидата за предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

„Знамо да је у посљедњих неколико дана упумпан огроман новац одређеним невладиним организацијама и медијима, са задатком да воде најпрљавију могућу предизборну кампању против госпође Цвијановић, да шире неистине и клевете путем медија и друштвених мрежа. То је једино што је преостало и њима и њиховим страним менторима, пропагандистима и финансијерима – да унесу немир међу бираче и да лажима, изазивањем инцидената и немира покушају да окрену расположење бирачког тијела у корист опозиције. Увјерен сам да у томе неће успјети и да грађани неће дозволити да их преваре и да се, по већ виђеним сорошевским рецептима, у Републици Српској инсталише подобна и издајничка власт“, рекао је Кошарац.

На питање да ли постоје несугласице у владајућој коалицији у вези са избором будућег премијера Српске, с обзиром да лидери СНСД-а и ДНС-а тврде да ће премијер доћи из њихових страначких редова, Кошарац је навео да је предсједник ДНС-а Марко Павић искусан политичар и његове изјаве у вези с позицијом премијера разумије као мотивационе, као додатни подстрек чланству и симпатизерима ДНС-а да гласају за ту партију, те да исто на другој страни ради и Драган Чавић, који на причи о премијеру гради комплетну кампању своје странке.

„Предизборна кампања је у току и свака странка има своје начине да придобије подршку бирача. Оно што је сигурно јесте да ће представници СНСД-а, ДНС-а и СП-а сјести након избора, добро проанализирати резултате, видјети ко је за кога и гдје гласао, ко кога јесте или није подржао, посебно кад су у питању наши заједнички кандидати за појединачне функције. Та анализа биће основа за постизање договора те три партије о изгледу будуће власти у Републици Српској и о носиоцима кључних позиција у законодавној и извршној власти“, закључио је Кошарац.

Архива