Изградња сјеверног крила и реконструкција велики радни успјех

22.09.2018 Вијести

 

Додик је захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта, посебно актуелном руководству за које је рекао да је радило предано да све ово буде завршено.

„Сматрам ово нашим велики радним успјехом и боли ме увијек сваки приговор који нађу да би рекли како то нешто није у реду… То је дио нашег посла и не треба никоме захвалност за то“, рекао је Додик на свечаности.

Он је подсјетио да је 1998. године, када је први пут изабран за предсједника Владе, затекао клинички центар на Паприковцу у очајном стању.

„Приоритет нашег посла је био да почнемо са реконструкцијом овог клиничког центра и морало је све то да чека да се вратимо на власт 2006. године“, рекао је Додик.

Он је додао да се у међувремену ништа није учинило да би се побољшали услови, већ је било све горе и лошије.

„Тада смо донијели одлуку да кренемо у реконструкцију и суочили се са озбиљним проблемима. Јесте овдје постојао клинички центар, али многи не знају да му није дата ни употребна ни грађевинска дозвола и да је био изграђен на туђој земљи“, напоменио је Додик.

Он је истакао да су због тога морали да рјешавају имовинско-правне односе, питање грађевинске и употребне дозволе за постојећи објекат да би се могло кренути даље.

Додик је напоменуо да је након тога Сарајево спријечило да Српска добије донацију од 50 милиона евра, већ је морала да узме кредит.

„Мислите да ћу то заборавити? Нећу. Једва чекам 8. октобар, па нек` причају како ја долазим. Има да се поштује Република“, рекао је Додик.

Он је навео да се ишло постепено, да су се обезбјеђивала средства, те да је Влада одлучила да се на терет државе и буџета изгради овај УКЦ, а не на терет здравственог система и здравствених радника.

„Искористили смо да сваки човјек који нешто ради, мјери се по ономе што остави иза себе, а не шта прича и колико је спреман да омаловажи сваки рад, напор, визију“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да се у здравственом сектору мора доста урадити, отворити болница у Источном Сарајеву, изградити болница у Добоју, указао на потребу сарадње, те нагласио како ни недавни штрајк медицинских радника није био масован.

„Морамо се усмјерити на подизање наших професионалних капацитета, да дајемо најбољу могућу услугу, да сачувамо наше кадрове овдје, да повећамо плате“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће на истој локацији на Паприковцу бити изграђени Средња медицинска школа и Медицински факултет.

Предсједник Српске је нагласио и да много тога не би могло да буде урађено без подршке Србије, те подсјетио на сарадњу која је постојала у вријеме ратних сукоба на овим просторима.

Он је захвалио тој генерацији људи која је водила Србију и здравствени систем тога времена, као и тиму данашњег предсједника Србије Александра Вучића за кога је рекао да гледа у Републику Српску и пита шта тамо треба.

Предсједник Српске је напоменуо да ће болница у Источном Сарајеву бити отворена 5. октобра и да ће је назвати „Србија“. 

Архива