Додик: Залагаћу се за затварање ОХР-a

29.09.2018 Актуелно

„/Високи представник у БиХ/ Валентин Инцко се директно мијеша у изборни процес. Мислим да високи представници овдје узрокују конфликте, јер су урушили Дејтонски споразум. Они су највећи криминалци, а Педи Ешдаун се хвали како је вршио насиље над нама, док Инцко неоправдано 10 година прима плату од 24.000 евра и држи нам предавања о стабилизацији“, рекао је Додик новинарима у Александровцу, поводом Инцкове изјаве о изборима у БиХ. 

Он каже да су скрнављењем Дејтонског мировног споразума, високи представници удаљили БиХ од могућег постојања. 

„БиХ може да постоји у складу са Уставом, а ако нешто није у складу са тим, онда није ни регуларно. Имате сада човјека који је рушио Дејтон и покривао криминал, а држи предавање ко ће за кога гласати. Наравно да је то мијешање у изборни процес, а његове квалификације, оцјене и изјаве су довољан доказ да то ради“, додао је Додик. 

Он је подсјетио да су високи представници у БиХ девастирали хрватску позицију у БиХ. 

„Сада погледајте како све изгледа. Високи представници су развалили могућнопст да у Федерацији БиХ постоји квота хрватских гласова за обавезујуће одлуке. То се нама припрема уколико се не будемо бранили“, рекао је Додик. 

Он је навео да си индиректни порези, који су у ингеренцији БиХ, Републику Српску кошатали три милијарде КМ. 

„То је укупан наш спољни дуг. Три милијарде смо дали на рачуне БиХ од којих нисмо имали никакве користи. Могли смо да изградимо аутопутеве, школе и милијарду дамо за помоћ предузећима. Новац смо дали по моделу који је подржао Младен Иванић и који је био катастрофалан за нас, јер је уништен наш фискални суверенитет. У Републци Српској нико нема осјећај да има нешто од БиХ“, закључио је Додик. 

Инцко је изјавио да грађани на предстојећим изборима могу бирати између конфронтације и нормалности, између стагнације и напретка и поручио да међународна заједница није интервенисала довољно.

 

Архива