Додик отворио изложбу „Cрпска православна црква и руска емиграција“

17.09.2018 Актуелно

 

Додик је изразио задовољство што ову значајну изложбу отвара у дану када су освештани темељи за изградњу српског-руског храма и духовно-културног центра у Бањалуци.

„Увјерени смо да правимо велико дјело које припада овој генерацији људи и којим ћемо се одужити онима који су имали визију прије 100 година. Ред је да се на овај начин одужимо царској породици и Русији у цјелини као њиховој држави“, рекао је Додик на отварању изложбе.

Он је истакао да Република Српска има много лијепих храмова, подигнутих у тешким и мање тешким временима.

„Али, ово што смо наумили да урадимо сигурно ће бити једно од основних обиљежја Бањалуке. Храм се гради у стилу Руске православне цркве, а биће власништво Српске православне цркве“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, да су Срби истински имали државу на овим просторима, вјероватно би овај храм био пуно прије започет и завршен.

„Сад су добили своју државу, Републику Српску, и она може да уради оно што смо данас учинили, као што је освештање темеља храма и културног центра, а и ову изложбу. То је само почетак, ми ћемо даље трагати и тражити нове изазове и нове интерпретације односа и илустрације свега онога што се дешавало у прошлости“, рекао је Додик.

Архива