Цвијановићева у посјети Зворнику и Братунцу

25.09.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је том приликом напоменула да је овај пројекат један у низу који се реализује у Српској у сарадњи са локалним заједницама, те истакла да је данас посебно задовољна јер овај пут у Пилици много значи за мјештане.

„Нама је важно да развијамо и градове и села, срећна сам да се кад год можемо окупимо са мјештанима и обиљежимо овако важне ствари“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се у овом моменту реализују инвестиције од око два милиона КМ на подручју Зворника.

„На локалну путну инфраструктуру односи се 1,2 милиона КМ, а у оквиру тога је и овај асфалтирани пут у Пилици“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је за фискултурну салу за Основну школу у Брањеву издвојено око 150.000 КМ, а 650.000 марака за фискултурну дворану у Каракају.

„То су та два милиона КМ која су већ у оптицају“, појаснила је Цвијановићева.

Она је навела и да је данас на састанку у Зворнику обавијестила градоначелника Зорана Стевановића и директора вртића у том граду да је Влада Републике Српске донијела одлуку да финансијски подржи опремање вртића са 190.000 КМ.

Цвијановићева је новинарима након свечаности изјавила да је кроз Развојни програм Српске у ранијем периоду инвестирано око 120 милиона КМ у пројекте који су били важни општинама у Српској, те нагласила да Влада финансијски помаже и градска и рурална подручја.

Премијер Српске је напоменула и да је Република стабилна и јака, те да може да искорачи према потребама локалних заједница и да их развија.

„У овој години ми смо то показали. Чак и у прошлој години знатна су средства уложена, а ове године посебно с обзиром да су сви проблеми финансијске природе ријешени, нема никаквих дуговања, ни кашњења према било коме. Успијевали смо и да повећамо плате, пензије, социјална давања, да уводимо и нова социјална права“, подсјетила је Цвијановићева.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да је Зворник захвалан Влади Српске јер је обезбиједила средства за асфалтирање дионице пута у Пилици.

„То је коштало нешто више од 400.000 КМ, а ми смо практично на овај начин асфалтирали комплетну ову мјесну заједницу. Дио по дио асфалтирали смо 30 километара пута“, рекао је Стевановић.

Он је додао да сада грађани са најудаљеније тачке села имају добру путну комуникацији са магистралним путем Зворник-Бијељина.

Осим Цвијановићеве и Стевановића, овом догађају су присуствовали посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић и посланик у Народној скупштини Републике Српске Обрен Марковић.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас у насељу Брањево код Зворника новоизграђену фискултурну салу при деветогодишњој подручној школи матичне Основне школе „Вук Караџић“ Роћевић, у коју је уложено 425.000 КМ.

За изградњу сале из буџета предсједника Републике Српске Милорада Додика издвојено је 150.000 КМ, а град Зворник је обезбиједио 275.000 КМ.

„Ово је само један од више пројеката које реализујемо на подручју Зворника и ми смо, као Влада, задовољни што смо изашли из финансијских проблема, што можемо да градимо и радимо и да развијамо наше локалне заједнице, испуњавамо обавезе које они имају према нашим грађанима, те да сви заједно стасавамо у јаку, озбиљну Републику Српску, на шта сам јако поносна“, рекла је Цвијановићева, обраћајући се мјештанима, наставницима и ученицима школе у Брањеву.

Укупна корисна површина сале је 550 метара квадратних и опремљена је у потпуности потребном опремом за извођење наставе физичког васпитања.

Школу у насељу Брањево похађа 250 ученика.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Зворнику да је Влада, осим улагања у путну инфраструктуру од око 1,2 милиона КМ, издвојила и око 800.000 КМ за двије фискултурне сале у деветогодишњим школама Брањево и Каракај.

Након разговора са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем, Цвијановићева је истакла да је Влада донијела одлуку да за опремање новоотвореног вртића у Зворнику издвоји 190.000 КМ.

Она је истакла важност овог објекта, који ће омогућити смјештај око 150 дјеце, тако да ће бити смањена листа чекања на упис.

„Изградња новог вртића у Зворнику је у оквиру велике кампање на нивоу Републике, коју су подржали предсједник Српске Милорад Додик и Влада да се граде вртићи у многим општинама широм Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што се у Зворнику гради и што је један број пројеката у завршној фази реализације, додајући да су сви ти пројекти подржани средствима Владе Републике Српске.

 

Цвијановићева је претходно са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем посјетила радове на изградњи фискултурне сале у подручној школи у Каракају, која је у саставу Основне школе „Десанка Максимовић“ из Челопека код Зворника.

Стевановић је рекао да улагање у вртић и средства која се добију од Владе Српске за опремање вртића представљају комплетирање бриге Градске управе о најмлађима.

„Градска управа већ осам година издваја средства за вјештачку оплодњу за оне парове који нису могли да се остваре као родитељи природним путем“, навео је Стевановић.

Он је нагласио да је реконструисано породилиште у Општој болници Зворник уз свесрдну помоћ Владе Републике Српске и захвалио Цвијановићевој на подршци Владе за опремање вртића, чиме је обезбијеђен боравак за још 150 дјеце.

У Братунцу је у току посјета премијерке Српске Дому здравља у Братунцу. Она ће присуствовати свечаној академији поводом Дана општине, а разговараће и са руководством општине Сребреница.

Цвијановићевој је уручена плакета за допринос у развоју општине Братунац.

Сребреницу ће посјетити и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у град Зворник уложила око 70 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано додатних 68 милиона КМ.

У протеклој деценији уложено је 140 милиона КМ у развој општине Братунац.

Општина Сребреница представља један од приоритета Владе Републике Српске, што је Влада показала још 2007. године додијеливши Сребреници статус подручја од посебног економско-социјалног значаја, речено је Срни у Влади Српске.

Архива