Влада Српске издвојила 1.200.000 КМ за фискултурну салу и учионице

31.08.2018 Актуелно

 

Она је подсјетила да је прије само два мјесеца Влада донијела одлуку о издвајању средстава за ову намјену, те да су у том периоду спроведене процедуре и започети радови, који ће бити завршени за три мјесеца. 

Цвијановићева је изразила задовољство јер ова врста улагања омогућава много боље услове за рад ученика и запослених, те нагласила да је Влада показала капацитет да изгради школу, а сада и да обезбиједи фискултурну салу и додатне учионице. 

Она је изразила задовољство да је Влада показала капацитет да може да инвестира широм Српске, те напоменула да је изградња фискултурне сале у основној школи у Источној Илиџи један од пројеката који се реализује од средстава клириншког дуга. 

„Клиринг смо добили прије годину дана, а тек ове године се ставља на располагање и није нам био потребан, како је то опозиција говорила, `за крпљење буџетских рупа`. Нема буџетских рупа и све се редовно извршава, а у стању смо да поред свих повећања која смо обезбиједили за раст плата и пензија, можемо и да инвестирамо“, рекла је предсједник Владе. 

Она је подсјетила да се ради на планирању буџета за идућу годину, те да је предвиђено повећање плата просвјетним радницима и усклађивање коефицијената са другим корисницима буџета. 

„То ће значити од почетка 2019. године осам одсто и сваке године за вријеме трајања тог усклађивања по осам одсто. Ми смо предвидјели да то буде трогодишњи план, али ако ствари буду текле у реду биће могуће у двије године извршити ту нивелацију“, додала је Цвијановићева. 

Она је истакла да је поносна јер Влада улаже у изградњу школа, јер је ријеч о објектима који ће трајати многим генерацијама. 

„Када улажете у школу, значи да улажете у дјецу и младост и то се увијек исплати. Сви разумију која је важност тога и ми смо као Влада кроз Развојни програм ушли у сваку општину и више од 100 школских објеката санирали, реконструисали, а негдје смо правили нове школе. Наставићемо с тим јер има још потреба“, рекла је Цвијановићева. 

Директор Основне школе „Петар Петровић Његош“ Зденка Перендија изразила је захвалност предсједнику Владе Републике Српске у име колектива ове образовне институције и свих родитеља за разумијевање које је показано за проблеме ученика ове школе који су наставу физичког васпитања изводили до сада у учионицама. 

„У посљедње двије године то је био и простор у холу школе, јер нам је недостајало учионица због повећаног броја ученика. Дјеца су најважнија, а из досадашњих активности да се закључити да је премијеру Српске Жељки Цвијановић стало да имају адекватне услове и одрастају у здравој средини“, рекла је Перендија. 

Према њеним ријечима, ученици Основне школе „Петар Петровић Његош“ ће за 90 дана имати просторију у којој ће изводити наставу физичког васпитања и ваннаставне активности. 

Осим фискултурне сале, ова школа ће, како је рекла, добити четири учионице, чиме ће бити ријешен тренутни неодстатак простора. 

„Тренутно имамо 745 ученика уписаних у школу у 35 одјељења“, навела је Перендија и напоменула да је 2009. године, када је школа усељена у нову зграду, имала 450 ученика. 

Према пројекту је предвиђено да ће бити изграђене двије етаже – фискултурна сала и 120 метара квадратних учионица. 

Општина Источна Илиџа обезбиједила је земљиште, урадила пројекат и грађевинске дозволе, те ослободила школу различитих дажбина у износу од око 150.000 КМ.

Архива