Српска је ентитет који има све елементе државности

12.08.2018 Актуелно

 

„Без помоћи са стране не могу да функционишу ни Федерација ни БиХ. Ми можемо. Када би хипотетички Републику Српску сада издвојили и међународнмо признали она би могла да егзистира и опстане. Све друго не би. Зато смо ми само жртве једне промашене приче о БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, многи од оних који су одлучивали о Дејтонском споразуму сада се појављују и говоре да је то био експеримент како би се видјело да ли је могуће да народи који су ратовали сада одједном живе заједно у миру и да се врати тај систем мултиетничности.

Он је поручио да мисли да БиХ неће преживјети и да ће доћи до једног прећутног и мирног разлаза.

Када је ријеч о постојању искрености у међусобним односима у БиХ, Додик је рекао да ње готово да нема.

„Једина искрена ствар је жеља да се разиђемо, да формирамо своје ентитете и на бази тога да регионално сарађујемо. То је једина могућа варијанта. Ово остало је празна прича. Данас у БиХ немате ниједан заједнички празник из наше претходне историје“, указао је Додик.

На констатацију да се ријеч помирење у БиХ прилично излизала, Додик је рекао да је лицемјерно то тражити након свега, те да помирења нема без жеље да се у тај процес уђе равноправно, без жеље да се сви који су чинили зочине казне на исти начин и без жеље да јачи гарантују сигурност слабијим и мањим.

„Оно због чега је /Слободан/ Милошевић нападан, да пропагира великосрпство, да Срби као већа нација морају да дају права и другима, сад то исто раде муслимани у Сарајеву. Они мисле да имају `тапију` на БиХ и да не морају никога да уважавају. Дакле, што се помирења тиче, треба да живимо у миру, али да ли се можемо помирити – мислим да не“, рекао је Додик.

Говорећи о сазнањима која има да ће дан-два прије избора у Бањалуци доћи до покушаја инсценирања хаоса чиме би дошло у питање и одржавање избора у том граду, Додик је рекао да су му озбиљни људи указали на комплетан сценарио дестабилизације Републике Српске зато што сва истраживања јавног мњења и СНСД-а и опозиције, као и она коју наручују странци говоре да СНСД и коалиција окупљена око те партије коју он води апсолутни је побједник будућих избора и да ће Жељка Цвијановић бити предсједник Републике Српске, а он члан Предсједништва БиХ.

„Сценарио је припреман у Сарајеву од одређене групе странаца, појединих високих функционера СДС и ПДП-а, као и неких обавјештајних служби у Сарајеву“, рекао је он.

Додик је навео да је,према том плану, циљ спријечити изборе у Бањалуци и од тог града направити „случај“ који ће доћи на насловне стране свјетских медија.

„Постоји план да се покушају зауставити камиони са изборним листићима за Бањалуку. Ако то не успије онда се 6. октобра, дан уочи избора у вријеме изборне ћутње планира митинг на централном тргу са којег ће се чути политичке поруке, након чега би странци у Сарајеву рекли да је у Бањалуци нарушена изборна тишина и да се у том граду поништавају избори, односно да их неће бити јер влада хаос“, изнио је Додик своја сазнања.

Коментаришући односе Срба и Хрвата, Додик је рекао да све што се дешавало измеђи њих не може да буде изван контекста распада бивше земље.

„Хрвати су прво уништили конститутивност српског народа и иницирали самодбрану код Срба. Видљиво је да је за ‘Олују’ добијена сагласност Запада, а да су Хрвате за то обучавали странци. Дакле, када се код нас говори о `Олуји` примарно се мисли на етничко чишћење цивилног становништва и страдање цивила. Ја учествујем у обиљежавању, јер не желим да се заборави страдање“, рекао је предсједник Српске за „Блиц“.

На тврдњу да је тадашња власт у Србији на све то гледала прећутно и фактички није учинио ништа да заштити Србе, Додик је рекао да то није спорно и о томе говори и чињеница да се тек у 20. минуту дневника РТС појавила вијест о прогону, нагласивши да је још болнија чињеница да су Срби који су избјегли под „Олујом“ дошли до границе са Србијом и неколико дана били заустављени и није им дато да уђу.

„То је однос власти тог времена, али однос Србије је неупитан. Србија је била уточиште за све њих“, указао је Додик.

На новинарску констатацију да Срби и Хрвати у БиХ имају коректне, али не и добре односе, Додик је рекао да у БиХ нема ниједног тијела које се бира, већ се њени органи састављају.

„Много времена послије рата били смо свједоци упорних коалиција муслимана и Хрвата заједно са међународном заједницом против Срба. Ми смо из тог разлога изгубили много надлежности. Не кажем ни данас да су Хрвати нешто коректни према српском националном питању и оном што је наш интерес, али на политичком плану ситуација се промијенила када су сами Хрвати схватили неке ствари“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су Хрвати дуго били на позицији да се прави унитарна, централизована БиХ док им се то „није омлатило о главу“.

„Олако су препуштали надлежности са нижег нивоа, а када су Бошњаци ојачали показали су им једну безочну мајоризацију по свим питањима. Овако конципирана држава БиХ има историјску, етничку и моралну грешку“, сматра Додик.

Предсједник Српске констатовао је да није морално да се сруши Југославија,а да БиХ остане на истим принципима као нека Југославија у малом.

„Шта је мотивација да остане Босна, а није могла Југославија? Босна је постала вјежбанка за те свјетске стратеге који су разбили и Југославију, а циљ је био да се направе мале јединице које је лако контролисати“, рекао је Додик.

На констатацију да се Република Српска све више помиње као „упориште руских интереса“, Додик је рекао да Русија овдје има интерес за стабилношћу и миром и да се не врши мајоризација већ да се дозволи слобода.

„Камо среће да је у периоду распада Југославије Русија била оно што је данас. Цијеним ја и САД, нисам глуп да не разумијем колико је то моћна земља, али када било што позитивно кажете о Русији, одмах вам прикаче да сте руски човјек“, рекао је Додик.

Он је подвукао да никада није разговарао са Русима, а да нису рекли како је њихов интерес поштовање међународног поретка у конкретном случају – територијалног интегритета БиХ, Дејтонског споразума и договора народа унутар ње.

„Руси нису хтјели да буду на страни оних који су увели нови систем управљања у БиХ. То подразумијева да се петком окупе амбасадори западних земаља, донесу одлуке за сљедећу седмицу и ако то не прихватите – ви сте лош момак. Руси то нису хтјели“, каже Додик.

Он је додао да су Руси економски присутни у Републици Српској само зато што је Српска то тражила и нагласио да су они имали „далеко боља мјеста да упуте свој новац него што је Српска“.

У осврту на сусрете са предсједником Русије Владимиром Путином, Додик је рекао да је Путинова терминологија када говори о Западу увијек – „наши западни пријатељи, наши бриселски пријатељи“.

„То ме увијек лацне када то каже у погледу да ви тамо долазите у смислу како су Запад И Русија љути непријатељи. Његов приступ је да се мора полако, да не постоје велики и мали народи и да и мали народи имају своје интересе и треба им помоћи да их остваре, да треба избјећи ескалацију насиља било гдје и да политичким средствима треба рјешавати проблеме“, истакао је Додик.

Што се Русије тиче, каже Додик, они подржавају сваку политику договора на овим просторима.

Архива