Повући извјештај о Сребреници и формирати нову комисију

14.08.2018 Актуелно

 

„Предлажем и да Народна скупштина Републике Српске у циљу објективног сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији, али и Сарајеву, у периоду 1992-1995. година, а ради јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначног помирења и суживота садашњих и будућих генерација, сугерише формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдања свих народа на подручју сребреничке регије у периоду од 1992-1995.године“, рекао је Додик у Народној скупштни Републике Српске.

Он је истакао да би комисије имале рок од годину дана, од дана формирања, да сачине извјештај.

„Намјера ми није да се обрачунавам са неким појединачно или са гурпом људи, али ми јесте да ријешимо ово питање. Позивам народне посланике да усвојимо заједнике закључке“, нагласио је Додик.

Он је оцијено да су „мајке Сребренице“ одавно почеле да буду политички фактор, што се мора јасно рећи.

„Упркос свему, позивам и бошњачку страну да заједно радимо, да се укључе у рад комисије како би заједнички дошли до јединственог извјештаја. Тиме би престало било каква оспоравања“, констатовао је Додик.

Он је поновио да Српска жели истину за све жртве свих злочина који су се десили у протеклом рату.

„Република Српска никада није, нити ће оспоравати злочине које су учинили поједини Срби, али јасно данас, можда јасније него икада поручујемо да желимо да се истинито и непристрасно утврди истина о страдању свих народа, а тако и српскога народа“, поручио је Додик.

Он истиче да ће Република Српска подржати формирање нове, међународне и непристрасне комисије, која би испитала и истражила све догађаје у и око Сребренице, али од самог почетка до краја одбрамбено-отаџбинског рата и без обзира на националност жртве.

„Зато вас у име народа и Републике Српске, а ради будућих нараштаја и наше државе, позивам да након данашње расправе, одбаците Извјештај спорне Комисије“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Републике Српске треба да јасно изрази своје опредјељење и став да се само кроз истраживање пуне истине о догађајима у Сребреничкој регији у периоду 1992-1995. јача међусобно повјерење и елиминишу манипулације о овим догађајима.

Рекли смо и залажемо се, наводи Додик, да се такви резултати презентују релевантним домаћим и међународним институцијама и јавности, како би се спријечило даље манипулисање са судбинама истинских жртава и њихових породица.

Сама Комисија је и у току свога рада констатовала чињенице да је Извјештај сачињен под притиском високог представника за БиХ и са унапријед задатим и одређеним резултатима које је морала постићи.

На списку од укупно 20.150 припадника Војске Републике Српске и МУП-а налазе се лица без било каквих провјера њиховог присуства и евентуалног незаконитог дјеловања критичног периода на наведеном подручју, користећи само њихове персоналне досијее, јер мандат Комисија као ад хоц тијело и није могао имати никакве оперативне и истражне надлежности.

Комисија се није ни бавила страдањем српског народа у подручју Подриња иако је у својим препорукама навела да је укупна представа о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста.

Све ово доприноси манипулацији са Извјештајем Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и покушајем мијењања карактера рата у БиХ све у функцији слабљења Републике Српске.

Додик подсјећа да од времена римског права постоји изрека – „Ко пристаје на неправду, неправда му није ни учињена“. Док се пристајало на неправду, стварана је искривљена и једнострана историја протеклог рата у БиХ. Прошла су времена Педи Ешдауна и неправног дјеловања ОХР-а, поручио је предсједник Српске.

„Зато данас Република Српска јасно тражи истину о ратним догађајима не само у Сребреници, Сарајеву, већ и на цијелом подручју БиХ. Само тако, уз поштовање свих жртава и утврђивањем појединачне одговорности, могуће је остварити помирење и сарадњу. Ако тога не буде било, онда ће доћи до разлаза и престанка постојања БиХ“, закључио је Додик.

Архива