Додик затражио од Предсједништва информацију о забрани уласка Прилепину

27.08.2018 Актуелно

„Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ је дужна по закону да Предсједништву просљеђује информације у вези са озбиљним пријетњама по безбједност БиХ, те у том смислу тражим да ми, доставите разлоге оваквог поступања безбједносних структура БиХ у случају забране уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину“, навео је Додик у писму члановима Предсједништва БиХ Младену Иванићу, Драгану Човићу и Бакиру Изетбеговићу.

У писму је нагласио, да је члановим Предсједништва познато да су заједничке институције на нивоу БиХ у области безбједности – ОБА и Гранична полиција – забраниле улазак у БиХ чувеном руском писцу Захару Прилепину, који је на позив институција Републике Српске требало да присуствује књижевној вечери, у оквиру културне манифестације 53. Кочићевог збора.

„Овим поступком је начињена, не само штета писцу Захарову, угрожавајући његова основна људска права и слободе, забрањена слобода кретања и слобода мисли, већ и велика штета и нарушен међународни углед и политички кредибилитет Републике Српске. Овакво дјеловање агенција за провођење закона на нивоу БиХ, ван парламентарне и сваке друге контроле, а против интереса Републике Српске, је недопустиво“, поручио је предсједник Републике.

Он је у писму подсјетио, да ОБА никада није поступила по законски утврђеној обавези да благовремено обавјештава и предсједника Републике Српске, и доставља обавјештајне податке у вези са пријетњама по безбједност БиХ, како унутар тако и ван БиХ.

„Као предсједнику Републике Српске уставно ми је право и дужност да дјелујем искључиво у оквиру и надлежностима које су дефинисане Уставом Републике Српске, а које су поред осталих надлежности, превасходно усмјерене на представљање Републике Српске и изражавање њеног државног јединства. На овај начин штитим уставом загарантовану позицију и интересе Републике Српске“, истакао је Додик.

Архива