Обуставити активности у вези са одржавањем војне вјежбе на Мањачи

26.08.2018 Актуелно

Кошарац је позвао Иванића и српске кадрове у Министарству одбране БиХ да стриктно поштују Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

„Нисам изненађен информацијама о колаборацији представника такозваног Савеза за промјене са одређеним НАТО структурама ради свргавања актуелне власти у Републици Српској и успостављања марионетске владе. Ми имамо информације о различитим активностима у којима су у протекле четири године учествовали представници СДС-а, ПДП-а и НДП-а, а које су биле усмјерене против институција Републике Српске и воље и интереса српског народа“, рекао је Кошарац.

Он је навео да је и раније указивао на чињеницу да представници тих странака, које чине власт у институцијама БиХ у Сарајеву, не поштују Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

„Упркос јавном и јасном противљењу институција и грађана Републике Српске, представници тих странака одобравају да се наставе активности на припреми заједничке војне вјежбе припадника Оружаних снага БиХ и америчких војника, која је планирана да се одржи наредне године на војном полигону Мањача код Бањалуке“, рекао је Кошарац.

Оно што је страшно, истиче он, јесте чињеница да је у оквиру те вјежбе планирано учешће америчких авиона А-10, који су учествовали у НАТО агресији на Републику Српску и Србију и који су познати по кориштењу муниције са осиромашеним уранијумом.

„Нама не треба повратак авиона А-10 на небу изнад Републике Српске, не треба нам таква вјежба и институције Републике Српске неће дозволити њено одржавање“, рекао је Кошарац.

Он упозорава да је један од услова за даље кретање БиХ ка чланству у НАТО књижење војне имовине у Републици Српској као власништво институција БиХ.

„Замислите да смо допустили да се то уради. Шта мислите гдје би министар `безвезности` Драган Мектић данас смјештао мигранте? Зато понављам, нема даљег кретања ка НАТО-у и нема отимања имовине Републике Српске по било коју цијену“, категоричан је Кошарац.

Он је поновио да је резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности стратешки циљ свих патриотских снага у Српској.

Архива