Влада Српске спремна за нову фазу у америчко-српским односима,

27.07.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је у обраћању на академском симпозијуму у Вашингтону, поводом обиљежавања стотину година од подизања српске заставе испред Бијеле куће, истакла да је ово прилика да се укаже на чињеницу да су амерички грађани у прошлом вијеку прихватили стотине хиљада Срба, од којих су многи дали немјерљив допринос развоју САД, али и цијелог човјечанства.

Она је нагласила да су српски и амерички народ били савезници у два свјетска рата, те да су лоши односи током деведесетих година, историјски посматрано, изузетак, а не правило, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

„Од Николе Тесле и Михајла Пупина у науци до Карла Малдена у Холивуду и Владе Дивца и Николе Јокића у НБА не постоји сегмент америчког живота у којем српски досељеници нису дали вриједан и значајан допринос. Заузврат, америчко друштво је српске имигранте од њиховог доласка дочекало отворених руку и пружило им прилику да остваре пуни потенцијал“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да су зато догађаји као што је овај толико важни, због чега је потребно хитно почети писати ново поглавље у историји америчко-српских односа.

„Знам да је Влада Српске – а сигурна сам да моје колеге у Влади
Србије у Београду размишљају на исти начин – спремна и одлучна да пружи
свој допринос како би се започео нови период ближе сарадње у америчко-српским
односима, и сигурна сам да и у Вашингтону данас има много оних
који на исти начин схватају потребу за сарадњом“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, вријеме је да исти идеали и вриједности које су ујединиле амерички и српски народ током Првог свјетског рата, а који су поново потврђени у Другом свјетском рату, опет споје два народа, ради суочавања са бројним изазовима у Европи и свијету.

„Са оваквим размишљањима, користим прилику да захвалим господину Бранку Терзићу и његовим пријатељима, као и истакнутим представницима Српске православне цркве у Сјеверној Америци, за организацију овако важног догађаја и за позив да у њему учествујем“, навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила и колегама из Стејт департмента што су се придружили обиљежавању догађаја који, како је навела, носи много симболике за америчко-српске односе.

Она је изразила задовољство што је, у име Владе Српске, у Вашингтону поводом обиљежавања стогодишњице од дана када је амерички предсједник Вудроу Вилсон наредио да се српска застава завијори испред Бијеле куће, како би се одало призање и указала част према великим жртавама српског народа и доприноса који су српски борци дали борећи се на страни савезника у току Првог свјетског рата.

Академском симпозијуму који је поводом свечаног јубилеја организовало Удружење „Српска народна одбрана“ присуствовали су, између осталих, епископ источноамерички Иринеј и помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел.

Цвијановићева се након симпозијума састала са представницима америчке Корпорације за приватне инвестиције у иностранству /Оверсеас Привате Инвестмент Цорпоратион-ОПИЦ/ и том приликом је са заинтересованим инвеститорима из САД разговарано о могућности и потенцијалима за улагања у Републику Српску.

Архива