Политичко Сарајево жели да очисти Подриње од Срба

13.07.2018 Актуелно

„Том поруком се покушава очистити Подриње од Срба како би се обезбиједила такозвана `зелена трансверзала` и Сарајево просторно веже са Санџаком у Србији, па према Македонији и Албанији“, рекао је Шпирић.

Он је истакао да предаја списка показује да бошњачки политичари и невладин сектор не бирају средства да подигну националну реторику и пропаганду према Србима и Републици Српској.

Шпирић је навео да је трагично да је тај списак сачинила власт СДС-а од 1993. до 1994. године под пристиком међународне заједнице.

„Данас су побјегли у мишију рупу и не дају ни ријеч охрабрења према тим људима са списка. Ово је покушај колективног прогона Срба и о томе морамо имати јасан став свих политичких фактора, а не да се неки крију у мишију рупу. Морамо се томе одупријети јер је бошњачки сан стварање поменуте трансверзале“, рекао је Шпирић синоћ за РТРС.

Он је навео да њемачко Тужилаштво нема надлежност у вези са злочинима на подручју Сребренице, те да је став Српске да сви који су починили ратне злочине морају да одговарају.

Осврћући се на учешће делегације БиХ на НАТО самиту у Бриселу, коју су предводили бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, Шпирић је рекао да Изетбеговић својим изјавама супротставља НАТО и предсједника Српске Милорада Додика, говорећи да је Додик једина препрека БиХ на путу уласка у тај војни савез.

Он је рекао да Изетбеговић мора да схвати да је НАТО током рата бомбардовао Србе осиромашеним уранијом, што је изазвало бројне болести код људи.

„Србија жели да остане војно неутрална и став Српске и предсједника Додика је да пратимо став Србије о томе. Ако жели градњу заједничких односа у БиХ Изетбеговић би требало бар да буде неутралан, али добро је да је схватио да без Додика, Срба и Српске нема става БиХ о уласку у НАТО“, оцијенио је Шпирић.

Он је додао да је у вези са посљедњим изјавама Изетбеговића о уласку БиХ у НАТО требало одмах да реагује Црнадак, те да је симптоматично што нема става српског члана Предсједништва Младена Иванића.

„Не љутимо се на Бакира, већ на Савез за промјене /СзП/ и СДС који извршавају налоге политичког Сарајева“, рекао је Шпирић.

Он је навео да је учинак представника СзП-а на БиХ нивоу власти „мигрантска криза која се не рјешава“.

„Министар безбједности Драган Мектић је три године провео у покушају делегитимисања институција и истакнутих појединаца у Српској на међународним адресама, а не бави се тим проблемом“, оцијенио је Шпирић.

Он је указао на проблем економских миграција, које су се десиле прије актуелних.

„То су насеља која су никла од Сарајева до Илијаша па према Требевићу и Трнову. То су центри који усмјеравају мигранте у БиХ и обезбјеђују им руте гдје ће да траже азил. Мигрантску кризу, која је и безбједносни изазов, нико не контролише, а Мектић води предизборну кампању СДС-а“, рекао је Шпирић, који је потпредсједник СНСД-а.

Он је рекао да СзП није у симбиози са институцијама Српске, да стопира све развојне и пројекте међународног и другог финансијског карактера како новац не би долазио у Српску и руши њене институције које су једине стабилне у БиХ.

„Жељели су из Сарајева да покажу да власт у Српској не може да рјешава ургентне проблеме, али Српска је стабилна. Такође, ко може вјеровати да на инвестиционој конференцији у Лондону Федерација БиХ добије више од 250 милиона евра за инфраструктурне пројекте, а Српска ни фенинг“, рекао је Шпирић.

Он каже да је требало да српски представници у власти на нивоу БиХ у вези с тим буду у кореспонденцији са властима Српске, те навео да би у том погледу боље реаговала Странка за БиХ, него СДС и СзП.

„Док смо ми били на власти у Сарајеву градили смо Бањалуку као битан центар одлучивања према Уставу и Дејтонском споразуму. СзП је дезавуисао институције Српске и центар премјестио у Сарајево. Вратити се у Српску сада је тешко, али тај проблем ће се ријешити изборима“, објаснио је Шпирић.

Он сматра да СДС, оптерећен и унутрашњим обрачунима, не може бити гаранција опстанка Српске, те истиче да је битно да се обезбиједи фер и демократска атмосфера на наредним изборима.

„Милорад Додик је изабрао формулу да је политика игра збира и да окупи што више политичких фактора и што већи број Срба који вјерују у ту политику да бисмо се сачували у овом лијепом ентитету“, рекао је Шпирић.

Он је рекао да је СзП једина опозиција која подржава бунт, протесте и насиље на улицама, те да злоупотребљава једну породичну трагедију каква је она породице Драгичевић.

„Ступидно је што од тога праве политичку причу умјесто да траже да реагују институције. У вези са окупљањима на Тргу Крајине мора се обезбиједити да Бањалука функционише и живи, уз пуно уважавање права породице Драгичевић да тражи шта се десило покојном Давиду. Институције и само институције морају дати одговор на то питање у складу са законом. Важно је да се одлуке институција поштују“, рекао је Шпирић.

Он је навео да на том плану постоје најаве да опозиција жели да каже да је на Тргу Крајине „народна скупштина“.

„Моја молба према породици Драгичевић је да се покуша извући из политичког галиматијаса у који, сигуран сам, није својом вољом увучена“, рекао је Шпирић.

Архива