Новић: Bласт у БиХ нема рјешење за мигрантску кризу

30.07.2018 Актуелно

Новић сматра да су илегалне миграције у првом реду безбједносно питање и да могу прерасти у далеко озбиљније проблеме него што било ко може претпоставити.

„Стиче се утисак да ни Европу није пуно брига за то што се у БиХ догађа. Нисам сигуран да неким чак и не одговара да БиХ буде стјециште кампова неидентификованих безбједносно сумњивих особа“, рекао је Новић за „Глас Српске“.

Говорећи о раду власти на нивоу БиХ, Новић је нагласио да је ријеч о власти која нема готово ничим да се похвали, а већ двије године нема коалициону способност да доноси законе.

„У извјештају Европске комисије о напретку у БиХ на неколико мјеста јасно је речено шта све није коалиција на нивоу БиХ урадила, од реформе јавне управе, реформских закона, рада на побољшању правосуђа и сузбијању корупције, што довољно говори о њиховом раду“, навео је Новић.

Он је додао да је такво стање упозорење странцима који су, како је навео, и прије прошлих избора договорили ко ће чинити ту власт.

„Сматрали су да ће доћи до процвата БиХ само ако се елиминише СНСД, али од процвата нема ништа, док је БиХ отишла у сасвим другом правцу“, рекао је Новић.

Према његовим ријечима, просто је незамисливо да у току ове године из Савјета министара није дошао ниједан цјеловит реформски закон, што довољно говори да је Савјет министара потпуно разбијен.

Новић је рекао да је један од доказа да у БиХ не функциониоше готово ништа и то што БиХ нема никакав надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом /ОБА/.

„Искључиво одговорност за то сноси СДС и њему блиске коалиционе странке СДА и други, који су у Представничком дому нелегално и нелегитимно смијенили једног члана из најјаче опозиционе странке СНСД-а, којој по закону припада мјесто предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, и изабрали из владајуће странке свог човјека за ту комисију“, истакао је Новић.

Он је додао да је закључак Представничког дома – којим је наложено да буде формиран тим од представника ОБА, Агенције за истраге и заштиту, Тужилаштва БиХ и Централне изборне комисије, који би вршио мониторинг на предстојећим изборима – незаконит, неуставан и недемократски.

„Они могу спречавати проблеме, физичко онемогућавање избора или достављати оперативне информације, али њихово присуство тамо гдје су биралишта значило би класичан систем полицијско-тужилачке државе. То нигдје у свијету није забиљежено“, рекао је Новић.

Архива