Додик: Српска неприкосновено може да се брани

15.07.2018 Актуелно

 

Додик каже да је предсједника Србије Александра Вучића на данашњем састанку у Београду упознао са атмосфером у БиХ која је генерисана разним изјавама, прије свега Насера Орића који поново пријети.

„Мислим да је то дио Орићеве фрустрације и желим да му поручим да Српска неприкосновено може да се брани, а поготово од таквих олоша какав је Насер Орић“, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Београду.

Додик се захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на јасном ставу да никада више неће дозволити никакве нове „Олује“ према српском народу, гдје год се он налазио.

„Република Српска је показала своју приврженост миру и стабилности. Исто тако, нико не треба да сумња у то да ћемо озбиљно бранити све оно што је наше“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су Орићеве изјаве узнемиравајуће за српски народ, али да исто тако окупљају Србе у увјерењу да морају да одрже колективитет.

„Институције у Републици Српској се спремају и спремне су да дају одговор на сва та питања. Било какав покушај угрожавања Републике Српске одвијаће се у атмосфери напада на Српску и они то морају да знају“, рекао је Додик.

Он је навео да је Орић ратни злочинац који је учествовао или подстрекавао на убиство и да је због свега што је чинио омражен у српском народу, коме сада пријети.

Додик је подсјетио да је гледао документарни филм о дјечаку Слободану Стојановићу /12/ кога је заклала Елфета Весели, а тај злочин је подстрекао Насер Орић, иако су неки од њега тражити да то спријечи.

„То сама ојачава наше самоупоздање и наше самоувјерење да Република Српска мора да се брани свим расположивим средствима и ми то чинимо упорно из дана у дан јачајући њену снагу и институционално и другим пословима“, рекао је Додик.

Он каже да је кључно питање у БиХ понашање органа БиХ, који су одговорни што још није расвијетљен покушај убиства Вучића на комеморацији у Поточарима 2015. године.

„То говори о односу сарајевске чаршије према том догађају. Полиција Републике Српске је документовала и идентификовала скоро све учеснике у овом догађају, међутим институције на нивоу БиХ, прије свега бошњачко-муслиманске компоненте у њима, не желе да се то питање разријеши, а ми то упорно постављамо као захтјев“, рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је прошлост важна, будућност важнија, а чувати мир најважније и да зато „није срећна“ изјава попут оне ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића који је запријетио новим ратом.

Вучић је истакао да је све мање људи у свакој од земаља и територија на простору бивше Југославије управо због приче о сукобима и ратовима, јер људи одлазе било куда гдје могу да виде другачију и бољу будућност за своју дјецу.

Он је рекао да би „највише поена“ добио када би говорио лоше о Орићу, али сматра да је вријеме да се прича о другим темама, на други начин.

„Нити могу, нити желим да било коме да пријетим. Можда је неко погрешно разумио стихове Матије Бећковића /“Ћераћемо се још“/, можда неко жели то. Постоји код неких људи у региону потреба за осветом, јер своје жртве увијек добро виде, а друге жртве из претходног периода сви много мање виде“, рекао је Вучић.

Навео је да је прошлост важна, али је будућност увијек важнија, јер из прошлости треба извући поуке – да се слави оно што је добро, а критикује оно лоше и извлаче поуке за будућност.

„Разумио сам забринутост и бојазан предсједника Додика. Он је данас 50 минута говорио о стварању атомосфере у Републици Српској и БиХ по том питању, да су Срби уплашени када виде да се то понавља и о томе говори на више мјеста широм БиХ, да је потребна његова реакција и многих других“, рекао је Вучић.

Вучић је увјерен да ће бити довољно памети и мудрости у будућности да се такве ствари превазиђу у будућности и да се сачува мир.

Ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић запријетио је новим ратом, учествујући као специјални гост на промоцији књиге „Живот прије и послије Сребренице“, аутора Еснефе Смајловић Мухић.

„Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, „Ћераћемо се још“.

Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати“, поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факулета.

Архива