Цвијановић: Подсјећање на заједничку баштину два народа

26.07.2018 Актуелно

 

Цвијановићева, која је присуствовала овој свечаности у Конгресу САД у Вашингтону, нагласила је да је историјско савезништво српског и америчког народа потврда да је могуће изградити добре партнерске односе у будућности.

Она је истакла да је свечано обиљежавање стогодишњице подизања српске заставе испред Бијеле куће било прилика да се са представницима америчке администрације размијене искуства и мишљења о актуелним темама, али и истакне положај и значај Републике Српске у регионалним оквирима.

Премијер Српске нагласила је Влада Републике Српске опредијељена да гради добре односе са САД, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Свачаност су организовали српско-амерички кокус у Конгресу САД, Амбасада Србије и Српска православна црква.

Осим свечаног пријема, који је уједно био и централни догађај, овај значајни јубилеј се обиљежава низом манифестација које се у главном граду САД одржавају до 28. јула, а Цвијановићева ће, између осталог, присуствовати и свечаном пријему у Карнеги институцији за науку који, у њену част, сутра организује Представништво Републике Српске у Вашингтону.

На Бијелој кући се 28. јула 1918. године први пут завијорила српска застава, као знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом свјетском рату.

Тадашњи амерички предсједник Вудро Вилсон издао је саопштење америчком народу које је прочитано у црквама широм земље и објављено у готово свим утицајним дневним новинама, а српска застава је подигнута изнад Бијеле куће, као и у свим зградама јавних институција у главном граду САД.

У историји САД, изнад Бијеле куће застава неке друге земље вијорила се само два пута – та част је указана само Србији и Француској.

Архива