Створити добре услове за живот у руралним крајевима

18.06.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла да је велики интерес Владе Српске да се у руралним крајевима створе добри услови за живот за свако домаћинство.

Она је истакла да се добри пројекти реализују тамо гдје је локална заједница активна, попут општине Шипово.

„Влада подржава овај велики активизам. И даље ћемо сарађивати јер је ово добро партнерство. Подржавамо све што се догодило у посљедње двије године са новом влашћу у овој општини јер су иницирани и реализовани многи пројекти“, рекла је Цвијановићева новинарима након отварања пута.

Она је навела да је Влада издвојила укупно 500.000 КМ за овај и још један локални пут, те најавила да је планирано финансирање саобраћајнице која повезује општине Шипово и Рибник, у дужини од 11 километара.

„Покрећемо велику операцију на инфраструктури која је од суштинског значаја за повезивање Шипова и Језера, а то је 11 километара пута у вриједности пет до шест милиона КМ, а реализоваће се преко јавног предузећа `Путеви Републике Српске`“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће Влада, „Електропривреда“ и општина Шипово реализовати и низ других пројеката у области енергетике, јер су пољопривреда и енергетика окоснице свих активности овог краја.

Цвијановићева је додала да је са новом општинском влашћу промијењена комплетна слика ове општине.

Начелник општине Шипово Милан Ковач је рекао да је ово асфалтирање дио пројекта асфалтирања 70 километара локалних путева на поручју општине.

„Ово је 35. асфалтирани километар и надам се да ћемо до краја завршити и остало. Рјешавамо све сеоске путеве да бисмо утицали на пољопривредни развој у оквру којег имамо велике ресурсе“, рекао је он.

Ковач је напоменуо да Шипово мора да буде општина са највећом количином производње милијека у Српској.

„Сада производимо 1.200.000 литара млијека, надам се да ће од сљедеће године то износити два милиона литара, након асфалтираних путева. Желимо да омогућимо нормалан живот и останак људи на селу“, поручио је он.

Мјештанка Невенка Крмпор каже да не може пронаћи ријечи да искаже захвалност и задовољство због данашњег догаћаја, јер 30 година чека да село коначно добије асфалт.

У реконструкцију, рехабилитацију и санацију магистралних, регионалних и локалних путних праваца у Шипову уложено је око 10 милиона КМ, речено је раније данас Срни у Влади Српске.

Према подацима Владе Републике Српске, у општину Шипово до сада је по различитим основама из Развојног програма и буџета Републике уложено око 30 милиона КМ, док је путем кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано још око 16 милиона КМ.

Архива