Додик – Вулин: Уз помоћ Србије ојачати намјенску индустрију

18.06.2018 Актуелно

Након састанка са министром одбране Србије Александром Вулином у Бањалуци, Додик је истакао да је обострана намјера да се појача та сарадња у наредном периоду.

„Циљ нам је да покушамо да подигнемо онај дио индустрије који је знанто девастиран интервенцијом међународног фактора, који је довео до тога да се направи потпуни дебаланс у БиХ. Тако је у Федерацији БиХ остало шест веома функционалних фабрика оружја и муниције, а у Српској је то све девастирано“, рекао је Додик новинарима након састанка.

Предсједник Додик је нагласио да Српска покушава не из конкурентског, него из чистог комерцијалног разлога да подигне одређене врсте производње, те да у томе има подршку Министарства одбране Србије и министра Вулина.

Додик је указао на добру сарадњу са овим министарством, али укупну сарадњу са Србијом у сваком погледу.

„Једна енергија је унесена у руководство Србије на челу са предсједником Александром Вучићем, а енергија наше добре сарадње се у континуитету и овдје осјећа“, поручио је Додик.

Вулин је истакао да је сарадња у овој области договорена на посљедњем састанку Вучића и Додика у Београду, те навео да ће Србија учинити значајне напоре да у економском смислу оснажи и помогне Српску.

„`Космос` може да рачуна на 100 милиона динара /око 847.000 евра/ од Министарства одбране. Овај споразум смо дуго радили, али је он убрзан након састанка два председника“, нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, у складу са наређењима врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и његовог договора са Додиком, Министарство одбране је обезбиједило 850 милиона динара /око 7,2 милиона евра/ за различите потребе предузећа одбрамбене индустрије Републике Српске.

„То се односи на ремонт наших тенковских мотора, авионских мотора и ево сада споразум са `Космосом`“, рекао је Вулин.

Он је поручио да, док год је на челу Србије Алексадар Вучић, Српска може рачунати на њену пуну подршку, као и на то да ће економски, политички и дипломатски капацитети Србије увијек бити на располагању Српској, њеном руководству и народу.

Архива