Цвијановић: Институције морају да прате савремене трендове

01.06.2018 Актуелно

 

„Институције помињем на првом мјесту јер управо оне усвајају одговарајуће прописе и успостављају законодавни и институционални оквир за нове приступе и праксе у нашим системима образовања, јавним управама и пословној заједници“, нагласила је Цвијановићева, обраћајући се учесницима Форума за сарадњу на Балкану и Црном мору.

Обраћајући се у оквиру панела посвећеног високом образовању и иновацијама „Дигитална трансформација и иновације, улога технологије у покретању будућих промјена“, премијер Српске је истакла да једноставнији приступ значи да се мора чвршће повезати средње и високо образовање са захтјевима тржишта рада.

Она каже да то значи и модернизацију јавне управе, с циљем да постане ефикаснија, јефтинија и бржа у реаговању на потребе грађана и пословања, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

„У вези са пословањем, то би значило стварање простора за одрживе пословне иницијативе и повољно пословно окружење. Шири приступ значио би, међутим, и пуно јачу интеракцију између свих наведених актера укључујући институције, образовни систем, јавну управу и државне службе, те пословну заједницу. Укратко, значио би друштво окренуто реформама и засновано на иновацијама“, оцјенила је Цвијановићева.

Она је указала на опредјељење ЕУ да прошири Дигиталну агенду на земље западног Балкана и истакла да би то био значајан допринос настојањима ових земаља да модернизују своје друштво и наставе да раде на оним достигнућима која су владе омогућиле.

„Влада Републике Српске планира да успостави ново министарство које ће подстаћи процес иновација и усвајања нових технологија у образовању, раду јавних служби и пословних активности“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада поставила високе циљеве и задатке, те да уз програме смањења пореза и ниже трошкове за новооснована дигитална „старт-ап“ предузећа настоји задржати интелектуалне потенцијале на својој територији, тако да могу да пројектују и извозе материјалне и нематеријалне производе на регионална и европска тржишта.

Архива