Цвијановић: Циљ – повећање најниже плате на 500 КМ

26.06.2018 Актуелно

 

Након састанка са представницима Савеза синдиката, Уније удружења послодаваца и Привредне коморе Републике Српске, Цвијановићева је навела да је ово био завршни састанак о мјерама усмјереним на повећање плата у Српској прије упућивања свих потребних законских рјешења и документа на разматрање на Економско-социјални савјет, потом на сједницу Владе која ће бити одржана у петак, 29. јуна, и након тога у Народну скупштину.

Она је појаснила да је у јавном сектору регистровано 2.000 или 3.000 запослених у просвјети који су имали плату од 400 KМ, те да није било поштено да се њима зарада повећа само за 30 KМ, колико је планирано повећање плата свим радницима у Српској.

„Морали смо да водимо рачуна да они добију већи износ и добиће 50 KМ, док ће они са платом од 500 KМ добити 45 KМ више. Сви други, да бисмо били правдени и да не бисмо говорили о проценту, имаће циљано повећање од 30 KМ“, рекла је Цвијановићева новинарима након састанка.

Према њеним ријечима, послодавци су дужни да за 30 KМ повећају плате зато што је њих држава ослободила пореза за још 300 KМ, уз оних ранијих 200 KМ неопорезивог дијела дохотка.

„Они ће то морати да раде, јер ће то бити законом прописано. Не може бити варања, а ако буде варања биће и санкционисања“, поручила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је Влада са социјалним партнерима имала висок степен разумијевања да је ово мјера коју треба да предузму, додајући да су дуго радили како би дошли до оваквог рјешења.

„Врло сам оптимистична јер смо показали огромну одговорност и не сјећам се да постоји иједна влада која је у једном кораку нашла рјешење да се интервенише према радницима и у јавном и у реалном сектору“, додала је премијер Српске.

Она је нагласила да је посебно значајно то што је ова мјера основа за неке друге кораке који ће тек услиједити, када ће се поново интервенисати према свим радницима.

„Заједно ћемо радити да подигнемо најнижу плату и да креирамо додатне мјере које ће служити растерећењу привреде, а које ће морати аутоматски да се прелију на плате радника“, истакла је Цвијановићева.

Она сматра да се мора појачати рад контролих органа, посебно због чињенице да у приватном сектору има појава да се плата исплаћује ђелимично на руке, а дијелом посредством банке, али да је много више послодаваца који озбиљно приступају овом питању.

„Позивамо људе у јавном сектору да о томе причају и да помогну Влади како бисмо могли да обезбиједимо да се у буџет слива оно што треба и да у наше фондове социјалне сигурности улази новац који треба да уђе“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да борба против сиве економије није само полуга коју има у рукама Влада, јер без оних чланова друштва који су заједно с Владом у тој борби нема пуно помака.

Цвијановићева је напоменула да је повећање плате добра полазна основа и за пензионере, јер има више шансе за редовно усклађивање пензија од сљедеће године.

„Ово је једина Влада која је у једном кораку у договору са социјалним партнерима успјела ово да обезбиједи, што ће ланчано вући и редовна усклађивања пензија, раст потрошње, а имамо довољно средстава да интервенишемо у случају неког мањка на нивоу локалних заједница“, нагласила је Цвијановићева.

Она каже да је на састанку речено да се реални сектор у Српској суочава са озбиљним мањком радне снаге, због чега је потребно што прије ићи у закључивање аранжмана који укључују и Завод за запошљавање и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, да се предузимају одређене мјере.

Архива