Без опструкције СДС-а, Српска би имала ефикаснији систем градње путева

18.06.2018 Актуелно

 

Додик је нагласио да је ријеч о чистом политикантству без икаквог реалног основа, те да је све што је СДС урадио било погрешно.

„Цијена горива искључиво зависи од кретања на свјетском тржишту, а таксе које је БиХ увела нису веће, него су мање од оних у региону. Код нас је ПДВ 17 одсто, док је у Хрватској 25 или 26 одсто“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

На питање новинара зашто се ауто-путеви граде кредитним средствима ако постоје средства која се прикупљају на основу акциза, Додик је рекао да се кредит може повући само на бази реалних извора финансирања.

„Пошто је реалан извор приход по основу акциза, онда можемо да повучемо кредит. Све озбиљне земље морају да имају релевантне изворе да би се могли релевантно задужити. Умјесто да десет година прикупљемо акцизе, односно средства намијењена за ауто-путеве, узмемо кредит и од тих акциза, које у континуитету пристижу десет година, враћамо кредит. Тако су радиле све земље на свијету, тако радимо и ми“, објаснио је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска, због раста бруто домаћег производа, успјела да смањи укупна дуговања испод 40 одсто.

Архива