Влада ће наставити да пружа подршку Удружењу жена жртава рата

19.05.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је захвалила за признање које је добила од републичког Удружење жена жртава рата за помоћ у његовом раду, те истакла да је то круна заједничког рада, доброг разумијевања и препознавања важности улоге овог удружења.

Она је појаснила да је током мандата успоставила добру сарадњу и била међу првима који су помогли афирмацију овог удружења знајући колико је важно да постоји.

Цвијановићева сматра да је требало дуго времена да се жене организују на овај начин, да им је, вјероватно, била потребна цијела вјечност да некоме испричају шта им се дешавало.

„Било је сасвим пристојно, нормално и логично да институције на то реагују“, рекла је Цвијновићева новинарима у Бањалуци гдје је присуствовала Скупштини Удружења, са чијом сарадњом је задовољна.

Она је напоменула да је ово удружење добило статус од јавног интереса, да је једно од владиних важних партнера, те да су заједно радили на законском рјешењу које се односи на жртве ратне тортуре.

Цвијановићева је подсјетила да је усвојен нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре, да је проведена јавна расправа, те очекује да ће приједлог бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске.

„Због трагања за истином сматрам да је улога овог удружења да исприча истину и да помогне институцијама и цијелој Републици Српској да се до те истине дође. Свједоци смо свега онога што се дешавало у прошлости“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, веома често су многе групације у друштву остајале нијеме на све оно што су претрпјеле, а оне које су имале могућност да кажу шта је било често су се суоочавале са неправедним, нереалним рјешењима или разним стереотипима.

„Доживљавам да је ово чврста веза између институција и различитих удружења. Сви смо на истом задатку, имати јаку Републику Српску, испричати истину и добити сатисфакцију за ту истину, те избјећи замке стереотипа у које смо стављени цијели низ година“, истакла је Цвијановићева.

Архива