Војска Српске бранила слободу свог народа

11.05.2018 Актуелно

 

Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12. маја 1992. године донесена одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се прије тога одразила кроз формирање Републике Српске.

„Да није било Војске Републике Српске страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсјетило би на наша страдања из Другог свјетског рата“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након централне манифестације обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Додик је подсјетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сјећање на страдање које је било масовно у прошлом вијеку.

„Зато Срби, како савремене генерације тог доба, тако и ми овдје, морамо да знамо да слобода зависи од тога да ли имамо довољно респекта да бранимо своју слободу, а она се највише огледа кроз државу“, нагласио је Додик.

Он је поручио да без Војске Републике Српске српски народ овдје не би постојао.

„Историјски значај војске је веома важан. Самоорганизована, подржана највишим државним органима, подржана од народа, то је била војска која је вољена, која је припадала ткиву које је бранила. Војска Српске није бранила територију него народ“, нагласио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је Војска Српске у готово немогућим условима водила оружану борбу, иако је била окружена и изолована.

„Да није било одлучности руководства, команде, војника и цијелог народа, ми биолошки данас овдје не би постојали. Овај народ не треба и не смије да заборави да су оружане силе запада бомбардовале наш народ, да је у тим бомбама био осиромашени уранијум, од којег и данас имамо посљедице“, напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, ми смо били експеримент, као што смо и данас експеримент, када многи покушавају да од нас направе структуру која њима треба.

„Војска је водила частан рат и иза ње нису остајали злочини, које су покушали да нам припишу, док за већ доказане злочине није било правде и то видимо сада кроз фарсу која се зове случај ‘Дудаковић'“, рекао је Додик.

Он је додао да, без обзира што Војска Републике Српске више формално и организационо не постоји, она остаје саставни дио српског народа, дубоко укоријењен у његово опредјељење.

„Војска Српске је вођена тако да одбрани слободу и одбрани Српску. Историјска и национална, политичка и државна грешка политичара Српске је то што су пристали да, под притиском међународног фактора, укину Војску Републике Српске и то је једна до највећих грешака које смо учинили у новијој политичкој историји“, оцијенио је Додик.

Додик је истакао да то није требало учинити, да је требало сачувати Војску, јер је то било право које је стечено Дејтонским споразумом, записано у уставе БиХ и Републике Српске.

Додик је припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука честитао њихов дан, истичући да су они важан фактор и представник српскох народа у Оружаним снагама БиХ.

„Њима тамо није лако, али управо свијест о томе кога представљају је посебно важна. Ради се о часним војницима, официрима и подофицирима, који у сложеним околностима његују традицију Војске Републике Српске и истрајавају на тој традицији“, истакао је Додик.

Он је додао да припадници српског народа у Оружаним снагама БиХ на најбољи начин представљају традицију онога што јесте Војска Српске.

„Захвалан сам свима њима што одлучно, без оклијевања штите традицију Војске Српске и српског народа, тог слободарског народа који је увијек кроз историју бранио своја огњишта и никад се није нашао на туђој територији као окупатор или агресор“, рекао је Додик и поручио да је Република Српска по свему држава, иако нема „столицу“ у УН, али да је оно што карактерише државу управо у њеним рукама.

Архива