Додик: Регистровати све кориснике средстава страних влада и фондација

25.05.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да су то неке земље већ учиниле и да је, можда, интересантно да само буде преписан амерички закон у том погледу.

„На примјер, ви ако хоћете нешто да учините у САД са становишта подршке било коме тамо, прођете ригорозну процедуру, а термин за те који би то радили тамо у име неке владе или државе, они се називају агентима“, рекао је Додик у сјеверној руској пријестоници гдје учествује на Међународном економском форуму.

Он је подсјетио да су Британци прије неколико мјесеци рекли да издвајају одређену количину фунти за спречавање руског утицаја на Балкану, а да Американци имају шест милиона долара у БиХ само од тога.

„То значи да је то, имајући у виду реалан контекст и однос снага, уперено све против нас“, рекао је Додик за РТРС и нагласио да они имају 12 милиона долара да подрже медије у БиХ да сарађују с њима.

Предсједник Српске је истакао да Русија готово да и није присутна са становишта медија.

„Постоји ‘Спутњик’, који је радо слушан и преношен, али требало би, као што су и неки други учинили, да се отвори руска информативна кућа која би на локалним језицима имала електронски, тв програм на локалном језику и покривала регион, као што раде Н1, ‘Ал џазира’ и други који су одавно присутни и нико више не сматра да је то проблем. Али, ако би Русија то учинила, то би изазвало лавину напада и на нас и на Русе, а они у суштини ништа не чине“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, ако ко има утицаја, то имају Британија и Америка, а не Русија. „Али, живимо у свијету стереотипа, лажних вијести“, рекао је Додик.

Замислите, навео је предсједник Српске, да је једна ЕУ на нивоу Савјета министара, комесара, формирала радну групу да изучи начин како би спријечила лажне информације, а када су представници Српске прије неколико година кренули да кажу да не могу ти садржаји, „скочила“ је сва Западна Европа да спријечи доношење тог закона, као и опозиција која је мислила да је то угрожавање слободе мишљења.

„Погледајте шта сада они раде“, рекао је Додик.

Архива