Додик: Kонстатован напредак у сарадњи ca Санкт Петербургом

25.05.2018 Актуелно

Он је нагласио да су на састанку изразили задовољство чињеницом да су недавно у Санкт Петербургу били одржани Дани Републике Српске. „Сазнао сам сад да су власти Петрбурга задовољне презентацијом, можемо рећи да је било успјешно и да је присуствовало много наших људи из разних области“, рекао је Додик, који борави у вишедневној посјети Санкт Петербургу.

Након састанка са Полтавченком, предсједник Републике је нагласио да ће Српска отворити у Санкт Петербургу своје представништво, а договорено је да отвори и своју трговинску кућу.

„Идеја је да Санкт Петербург обезбиједи простор, то не би била класична робна кућа, али би било мјесто гдје би наши привредници на различите начине, па и конкретном робом могли да презентују то што имају, да се баве комерцијалом и да се у тој кући сусрећу наши људи и представе своје могућности са потребама које има Петербург“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, Петербург има изражене потребе и могућности да узима робу из Републике Српске.

„До сада је био проблем да ми не можемо у квантитету да пратимо наруџбе прехрамбених производа и не можемо да обезбиједимо континуитет. Покушаћемо да видимо на који начин изградити тај приступ и обезбиједити да се у том погледу ствари крећу напријед“, додао је Додик.

Редсједник Српске је за РТРС рекао да је на састанку са Полтавченком поново било ријечи о могућности да се сервисирање руских хеликоптера у региону Балкана, које је било смјештено у Украјини, сада премјести у „Орао“ АД Бијељина и да то буде регионални центар за ремонте.

„Са Србијом разговарамо да власнички уђе у предузеће `Орао`, да би обезбиједили континуитет, јер је то специфична производња и без унапријед осигураних послова немогуће је ићи на тржиште, поготово имајући у виду да су раније интервенционистичке снаге у БуХ девастирале и девалвирале сав `Орао` као једну референтну кућу у својој области“, додао је Додик.

Додик је нагласио да се настоји одржати пажња људи у Петербургу, прије свега, губернатора да се направи договор за испоруку лијекова, прије свега, лијекова који се раде у Санкт Петербургу, који су у складу са најбољим европским стандардима и у просјеку су 25 одсто јефтинији него они које Српска набавља из Западне Европе.

„Проблем је што се у БиХ до сада није никако могло обезбиједити да се на позитивну листу ставе и лијекови одавде. Дакле, ми директно губимо у погледу набавке опреме и лијекова јер то неможемо овдје да урадимо“, додао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да ће у Петербургу изнијети и једну нову идеју, о могућности сарадње у погледу контроле, па чак и набавке вакцина.

„Вакцине су једна нова ствар коју сам желио овдје да отворим, данас ћу је поменути, а замолићу и предсједника Русије Владимира Путина када будем с њим разговарао. Код нас је друштво готово подијељено око тога, има оних који су преплашени и имамо, нажалост, и неких у струци који изражавају сумњу у вакцине које долазе са Запада“, додао је Додик.

Он је напоменуо да није исти квалитет, на примјер, ни аутомобила који се праве у Њемачкој за западне земље и за југоисток Европе, који је ту далеко нижи.

Додик је рекао да је позвао Полтавченка да дође у Републику Српску и да је он најавио да ће половином септембра покушати да дође барем један дан у Бањалуку.

Предсједник Српске је навео да би приликом доласка Полтавченка био организован један форум политичара и привредника из Републике Српске на којем би се губернатор обратио са становишта погледа из Петербурга на сарадњу са Српском, изазовима те сарадње, те дао оцјене о кретањима на глобалном плану.

Додик је навео да је постало уобичајено да се током Међународног економског форума у Петербургу састаје са Полтавченком, те истакао важност сарадње Републике Српске и ове најважније и најразвијеније руске области која има 12 милиона становника.

„Редовно вршимо инвентуру наших договора из разних области“, рекао је Додик и подсјетио да је раније Српска потписала меморандум о сарадњи са Петербургом, а касније и акциони план који се проводи.

Архива