Судије признале – Уставним судом управљају странци и високи представник

11.04.2018 Актуелно

Шпирић је нагласио да данашња конференција за медије судија Уставног суда БиХ само потврђује да је неопходно донијети Закон о Уставном суду БиХ на чему СНСД већ одавно инсистира. 
„Просто је невјероватно да предсједник и потпредсједници Уставног суда БиХ кажу да ће ријешити апелацију предсједнице парламента кад се о томе изјасни високи представник у БиХ?! Па, шта ће нам онда Уставни суд и што плаћамо годишње милионе на њихове плате и трошкове када о важним апелацијама одлучује високи представник“, упитао је Шпирић, који је и потпредсједник СНСД-а. 
За Шпирића је неприхватљиво објашњење из Уставног суда БиХ према коме „кад високи представник интервенише у уставноправном поретку, он је заправо уставотворац“. 
„Значи ли то да све законе које је наметнуо високи представник не можемо мијењати без његове дозволе? Значи ли да нисмо смијели имати амандман на Устав БиХ без потписника Дејтонског споразума? Својим објашњењима довели су сами себе до апсурда и само су потврдили наше тврдње да нису аутономни у доношењу одлука“, нагласио је Шпирић.

Архива