Јасеновац био државни пројекат НДХ за који никада нико није одговарао

15.04.2018 Актуелно

 

„Ово је мјесто које наводи човјека да ћути, јер нема шта да каже, а сада знам да морамо да говоримо о овоме, да не би било заборављено и однесено у нека тамна мјеста историје и да се на би поново поновио ужасан бол и јаук, који су могле да чују само крошње изнад нас и небо“, рекао је Додик на комеморативном скупу у Доњој Градини.

Обраћајући се учесницима комеморације, Додик је рекао да је доминатан осјећај који из логора Јасеновац носи још из дјетињства био страх од усташа и НДХ, јер је у тој држави спровођен стравичан пројекат систематског убијања једног народа.

„Та спирала мјеста злочина – од Пага, Јадовног, преко Јасеновца, Градишке, до Сајмишта, Крагујевца, па поново према Броду, Пребиловцима, херцеговачким јамама, однијеле су милион жртава српског народа у Другом свјетском рату“, посјетио је Додик.

Он је додао да су у том рату Србе, ослабљене у претходном ратном сукобу, убијали гдје год су стигли, без разлога и повода.

„Убијали су нас, а нису ни знали зашто то чине, али су у томе уживали, јер се никада нису уморили, стали, престали, чули јаук, плач мајке и дјетета. Никада нису имали саосјећање и помислили на своје“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је из логора Јасеновац 22. априла 1945. године пробој извршила само мала група од 1.100 преживјелих логораша, у моменту када је свијет већ видио и знао да је Други свјетски рат при крају.

„Кренули су да се пробију из логора да би били живи свједоци онога шта је било и да би омогућили да живот настави да тече“, додао је Додик.

Он је подсјетио да у општини Козарска Дубица 20 година послије Другог свјетског рата није било мушког регрута из српског народа, јер су сви били побијени у логору за дјецу, у којем је побијено или нестало 35.000 козарачке дјеце.

Додик је рекао да је сам себи често постављао питање како је могуће да група усташа убије толико људи у Доњој Градини, те како то да нико није пружио одпор?

„Скоро сам схватио да су Срби страдали због двије страшне ствари у својој историји, а то су страх и илузија. Страх од тог монструозног мјеста, логора у који су улазили у којем су сретали лешеве, одсијецао је снагу за било какав отпор. Био је то паралишући страх, јер сте дошли на мјесто без повратка“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ће историја забиљежити да је за убијање Срба направљено једно посебно оружје које се звало „србосјек“, које су имали Хрвати и усташе да би Србима вадили очи и клали их што је брже могуће.

„`Србосјек` је оружје за један народ, да се он побије, да нестане и да се не понови. Илузија Срба је била комунистичка Југославија“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је у Југославији разграђена снага српске националне државе и идеје тога времена и та илузија је опет довела до страдања Срба.

„Прихватили су Југославију као земљу коју су ослободили и слободу давали другим народа, дијелили је с њима, да би на крају тог страдалничког вијека проглашени кривцима за распадање земље за коју су се они једино борили, једино створили и бранили“, додао је Додик.

Он је у Доњој Градини поручио да та илизуја мора да нестане и да мора да се гради одговорна српска националана и државна идеја која подразумијева сазнање да не би страдали ни у Другом свјетском рату да су Срби овдје имали државу.

„Нису је имали и увијек тамо гдје Срби нису имали државу, увијек су били побијени“, рекао је Додик и додао да и данас кад се год појави нека манифестација усташтва, са својим годинама, искуством и животом, увијек из страха реагује рефлексно, са жељом да се бори против тога, јер је то претходно уништавало његов народ.

Он је додао да је створена Република Српска као одговорност и израз српског хтјења за слободом, а не да учини зло другим народима.

„Нећемо одустати од ње и права која су нам дата Дејтонским мировним споразумом, који је јасно написан и који знамо да читамо. Нећемо да западнемо у страх нити да прихватимо илузије стварања друштва над којим је пропала бивша Југославија“, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да Срби као народ желе мир.

„Данас је најважије да позовемо и призивамо мир међу људима, мир међу народима, међу држама, мир међу нама који живимо овдје да би могли да се рехабилитујемо као нација и народ, да би могли да градимо наше породице, куће, нашу Републику Српску и државу“, рекао је Додик и додао да је зато важно доћи и бити на мјестима гдје се обиљежају страдања.

Он је подсјетио да Српска у протеклих неколико година са Србијом организује обиљежавање неколико важних датума из историје, на простору Републике Српске и Србије.

„Моја велика захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу што је био иницијатор и покренуо идеју да се то на тај начин ради. То је једини могући одговор, јер ми не можемо и не требамо да будемо сепарисани. Српски народ је јединиствен, по свом идентитету, вјери, писму и језику и ми нисмо босански нити смо хрватски нити било који ини Срби“, нагласио је Додик.

Према његоврим ријечима, Срби су припадници једног историјског народа, мирољубивог, који тежи стабилности и миру.

„Желимо да се, одајући пошту страдалима, завјетујемо на живот и мир, суживот и миран живот на овим просторима. Ако не можемо да живимо заједно са онима са којима смо мислили да можемо, можемо да живимо у миру једни крај других. И зато са овог мјеста поново позивам на мир међу нама, људима и народима“, рекао је Додик у Доњој Градини.

Архива